30 Ağustos, 2013

Cuma Projesi-16/ Çiçekli lif

Bu lifin adını az önce başlığı yazarken uydurdum, bilmiyorum bir adı var mı? Ama arama motorlarına "katlı lif " diye yazarsanız karşınıza çıkacak modellerden biri de bu.Ben görüntüsüne bayılıyorum, çok kibar çok cici, ama lif olarak ne kadar kullanışlı bilemiyorum, henüz ördüklerimden birini kullanmak kısmet olmadı.

Hemen başlıyayım anlatmaya, hemen örün birer tane ve kullanın, böylece test edip onaylamış olalım :))

Lifimiz için bu sefer 1 numara, 1,90 mm tığ kullandım.


Sarı renk ipimizle 6 zincir çekin, halka yapın
1. sıra: 5 zincir çekin, halkanın içine bir tane 2li trabzan yapın, 2 zincir çekin bir 2li trabzan daha yapın, aralarda 2şer zincir olacak şekilde toplam 8 boşluk olacak şekilde 2li trabzan yapmaya devam edin.
2. sıra: Sık iğne ile beyaz rengi sabitleyin, 2 zincir çekin aynı boşluğa 3 tane 2li trabzan yapın. 2 zincir çekin sonraki boşluğa sık iğne ile batın. 2 zincir çekin bu boşluğa 3 tane 2li trabzan yapın, 2 zincir çekin sonraki boşluğa batın.Tüm boşlukları bu şekilde doldurun.
Çiçeğimizin ilk katı bitti.


Sarı renk ipe geçin;
3.sıra: Halkanın içindeki trabzanların arkasından zincir çekerek 2. kat yaprak için boşluklar oluşturacağız. Bunun için, sarı rengi herhangi bir trabzana sık iğne ile sabitleyin, 4 zincir  çekin, sonraki trabzana sabitleyin. Bu şekilde topalm 8 tane boşluk yapın.
4. sıra: Sarı renk ile devam ediyoruz. Birinci kat gibi, ilk boşluğa sık iğne ile sabitliyoruz, 2 zincir çekiyoruz, boşluğa 5 tane 2li trabzan yapıyoruz, 2 zincir çekip sonraki boşluğa geçiyoruz, sık iğne ile sabitliyoruz. Tekrar 2 zincir çekip bu boşluğa 5 tane  2li trabzan yapıyoruz. Bu şekilde devam ediyoruz. 8 yaprağı tamamlıyoruz.
Çiçeğin 2. katı da bitti.

Sıra geldi 3. kata, beyaz renge geçiyoruz, 2. katta olduğu gibi önce boşluklar için zincir çekeceğiz, sonra içlerini dolduracağız.
Bu sefer 5 zincir çekerek boşlukları yapın. İçlerini ise 7 şer tane 2li trabzan ile doldurun.

3. kat bittiğinde çiçeğimiz aşağıdaki gibi olacak.



Şimdi yeşil ipimizi alıyoruz. Herhangi bir yapraktan başlayarak, 7 trabzanın her birine birer trabzan yapıyoruz. 7 trabzanı tamamladığımızda 2 zincir çekip yandaki yaprağa geçiyoruz. Buraya da her bir trabzanın tepeisne bir trabzan olacak şekilde 7 tane 2li trabzan yapıyoruz.

Aralarda hep 2şer zincir çekerek her bir yaprağın tepesine 7 şer trabzanımızı yapmaya devam ediyoruz.

 


Bu sırayı tamamladıktan sonra beya zipe geçiyoruz. Beyaz ip ile alt sıradaki trabzanların tepeisne birer tane trabzan yaparak devam ediyoruz. 2 zincir boşluklarına geldiğimizde bu boşluklara 2 tane 2li trabzan yapıyoruz. Tüm sırayı bu şekilde örüyoruz.

 

Beyaz ipimzile örmeye devam ediyoruz.

2. sıra; 5 trabzanın tepesine tek tek 2li trabzan, 6. trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan yapıyoruz (aynı yere 2 tane 2li trabzan).Sırayı bu şekilde tamamlıyoruz.

3.sıra: 6 trabzanın tepesine tek tek 2li trabzan, 7. trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan yapıyoruz (aynı yere 2 tane 2li trabzan).Sırayı bu şekilde tamamlıyoruz.  

4.sıra: 7 trabzanın tepesine tek tek 2li trabzan, 8. trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan yapıyoruz (aynı yere 2 tane 2li trabzan).Sırayı bu şekilde tamamlıyoruz.

5.sıra: 8 trabzanın tepesine tek tek 2li trabzan, 9. trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan yapıyoruz (aynı yere 2 tane 2li trabzan).Sırayı bu şekilde tamamlıyoruz.



Şimdi örümcekleri yapmaya geldi sıra. Sarı rengimize geçiyoruz. Son sıradna başlayıp önce bir örümcek yapıyoruz, sabitlemeden bir örümcek daha yapıp, battığımız yerden sonraki 4. ilmeğe sık iğne ile bu örümcekleri sabitliyoruz. Tüm sırayı bu şekilde 2şer örümcek yaparak bitiriyoruz.

 


Resimde görüldüğü gibi bir sonraki sırada örümcek örmeye devam ediyoruz. Bu şekilde toplam 4 sıra örümcek örüyoruz.
 





 5. sırada bir örümcek yapıyoruz, Örümceği sabitlemiyoruz,  alttaki sıranın 2li örümceğinin tam ortasındaki boşluğa bir tane 2li trabzan yapıyoruz. 3zincir çekiyoruz, bu trabzanın tepesine 3 zinciri sabitliyoruz. tekrar bir trabzan yapıyoruz aynı yere, yine 3 zincir çekip bu trabzanın tepesine sabitliyoruz. bu şekilde toplam 5 tane 2li trabzan ve tepelerine 3 er zincirlik pıtırcık yapıyoruz. 5. den sonra bir örümcek yapıp yandaki 2li örümceğin ortasına sık iğne ile sabitliyoruz. Tekrar bir örümcek yapıp sonraki boşluğa geçiyor ve buraya da 5 li pıtırcıklı trabzanlarımızı yapıyoruz. Kenar oyası bu şekilde sıra sonuna kadar devam ediyor. Sıra bitince ilk katımız tamamlanmış oluyor.






Şimdi beyaz rengimize geçiyoruz, bir sıra alıyoruz, 3. sıranın trabzanlarının tepesine ipimizi sabitleyip örümceklere başlıyoruz. İlk kattaki gibi örümcekleri yapmaya devam ediyoruz. Bu katta 3 sıra örümcek 4. sırada da kenar oyasını yapacağız. Aynen ilk kattaki gibi.

 

2. katımızda bitti.
 

3. katımız için (en içteki kat) 1. sıranın trabzanalarının tepesine sarı rengi sabitleyip 2 sıra örümcek 3. sıra kenar oyası olacak şekilde örüyoruz. 

 

3. katımız bititğinde lifimiz üstteki resimdeki gibi olacak. 

Bence çok kibar çok cici bir lif, umarım kullanımız da rahattır.

Örecek herkese kolay gelsin!

26 Ağustos, 2013

Çorap mı??

Yabancı blogları gezerken içim giderdi rengarenk desen desen örülmüş çoraplara... Çoğu zaman "aman bu ne ya, herkese bir çoraptır tutturmuş, başka örecek şey mi yok?" derdim, kendim öremiyorum ya, kedi ve ciğer meselesi :) Çok araştırdım, niyetlendim ama bir türlü cesaret edemedim, ben de araya başka projeler başka işler koydum...

Geçenlerde Hanımelim'in kabiliyetli üyelerinden Sibel'cim çorap örmüş, ama ne çorap! İçinde çorap örme hevesi olmayanları bile heveslendirecek bir model. Ben de durur muyum? Bir kaç video, bir kaç tarif buldum ama yok yine cesaret edemedim. Ta ki Sibel'in ördüğü ikinci modeli görünceye kadar. Hemen Ravelry' e girdim, aradım taradım, kolay ve çabuk bitecek bir model buldum; "Easy Peasy Socks". 

Ve sonuç aşağıda! Bu ilk teki, heyecan yaptım ikinciye başlamadan sizlerle paylaşmak istedim :)








Yünüm adını bilmediğim bir bebe yünü, evde vardı kimbilir ne zamandan kalma, şiş 4 mm .
Bazı eksiklerim, hatalarım var, bir kez lastik kısmı çok bol oldu, ipim şişe göre ince kaldı, bir de ilmek toplarken pek sıkı toplamamışım delikler belli oldu. Bir sonraki çorapta bu hataları düzeltmeye çalışacağım.

Bu model çorap örmenin en basit yolu, lastikten başlayıp ayak ucunda bitiyor. Diğer teki ördükten sonra bir başka tekniği, "ayak ucundan lastiğe" deneyeceğim. 

Bu arada evet itiraf ediyorum: ÇORAP ÖRMEK ÇOK ZEVKLİ !!!

23 Ağustos, 2013

Cuma Projesi-15/ Lahana Lif

Herkese merhaba!
Bayram dönüşü sizlere daha erken yazmayı umuyordum ama yine evdeki hesap çarşıya uymadı :( Önce telefon hattımızda ve adslde sorun vardı, sonra modem sorun çıkardı. Hepsinin düzelmesi bu hafta başını buldu, geçen cuma yazmayı düşündüğüm yazım ise bu cumaya kaldı.

Bayram  öncesi Cuma projelerine dönüş yapmıştım biliyorsunuz. Cuma projelerim liflerden oluşuyordu, ben de sizler için yeni lif modellerini  resimlemeye devam ediyorum.

Bu haftaki lifim "Lahana lif ". Bir çok yerde gördüğünüz, hatta farklı anlatımlarına da rastladığını bir lif. Ben yine kendi yorumumu kattım bu life, kendime göre düzenledim ve sizler için ördüm.

Malzemeler her zamanki gibi 2 renk lif ipi, 8 no, 1,25 mm tığ 

8 zincir çekerek başlıyoruz, bir halka yapıyoruz. 5 zincir çekip bir tane 2li trabzan yapıyoruz. Bundan sonra 2 şer zincir çekip toplam 8 boşluk olacak şekilde 7 tane daha 2li trabzan yapıyoruz.



Çiçeğin ilk yaprakları: sık iğne yapın, 3 tane 2li trabzan yapın, aynı boşluğa sık iğne yapın, sonraki boşluğa geçin, sık iğne yapın, 3 tane 2li trabzan yapın, sık iğne yapın, sonraki boşluğa geçin. Bu şekilde tüm boşlukları doldurun.


Çiçeğin 2. yaprakları: Diğer renge geçin, bu renk ile halkanın içine yaptığınız trabzanların arkasından batarak, 3 zincir çekin, her bir trabzana bir sık iğne ile batın, ve aralarda 3 zincir çekin, 2. kat yapraklar için 8 adet boşluk oluşturacaksınız. 
İlk yapraklardaki gibi " sık iğne, 4 tane 2li trabzan, sık iğne " yaparak tüm boşlukları doldurun.



3. kat yapraklar: İlk rengimize geçiyoruz.Yine 2. kat yapraklarda olduğu gibi önce bir alt sıranın ayaklarına sık iğne ile batarak ve aralarda 4 er zincir çekerek boşlukları oluşturun. Sonra bu boşlukları " sık iğne, 5 tane 2li trabzan, sık iğne " olacak şekilde doldurun.

 



Son kat: Beyaz ip ile, önce 5 er zincir çekerek boşlukları oluşturuyoruz. Sonra " sık iğne 6 tane 2li trabzan, sık iğne " yaparak  boşlukları dolduruyoruz. 

Çiçeğimiz bitti. Beyaz ipi koparıp lila rengi ipi bağlayın.
 

Yukarıdaki resim benim çiçeğin arkadan görünüşü

 


Bu sırada son yapraklardaki ilmeklerin her birinin tepesine batarak 6 tane 2li trabzan yapıyoruz. arada 3 zincir çekip sonraki yaprağın ilmeklerine geçiyoruz.
 


Tabanımızın 2. sırasında; alttaki trabzanların tepelerine bir kez batarak 6 trabzan, 3 zincir boşluklarına da 3er tane 2li trabzan yapıyoruz.

Tabanın 3. sırasında, 5 tane 2li trabzan her bir ilmeğin tepesine, 6. trabzanı yaptığımız yere bir 2li trabzan daha yapıyoruz. Sıra sonuna kadar 5 tek tek 2li trabzan, sonraki ilmeğe 2 tane 2li trabzan yaparka devam ediyoruz.

4. sırada 6 tane tek 2li trabzan, sonraki ilmeğe 2 tane  2li trabzan yapın.

5. sırada ise 7 tane 2li trabzan, sonraki ilmeğe aynı yere 2 tane 2li trabzan yapın. 

Bu şekilde toplam 5 sıra lila renkli iple tabanı oluşturmuş oluyoruz.



Tekrar beyaz ipe geçiyoruz. Artık fıstık ve örümcek yapacağız. Beyaz iple, aşağıdaki resimdeki gibi, herhangi bir trabzanın tepesine 1 tane fıstık yapın (3 defa dolayarak). Fıstıktan hemen sonra bir örümcek yapın, 3 ilmek atlayıp 4. ilmeğin tepesine bir fıstık yapın, yine bir örümcek yapın, 3 ilmek atlayın ve 4. ilmeğin tepesine bir fıstık yapın. Bu şekilde sıra sonuna kadar devam edin, son örümceği ilk fıstığın tepesine sabitleyin.


  

İlk fıstık sıramız tamamlandı.  



Şimdi ilk fıstık sırasının her bir fıstığının tepesine bir fıstık aralarda yien bir örümcek olacka şekilde 2., 3. , 4. sıraları örüyoruz. 

 


5. sıraya geldiğimizde yine bir fıstık yapıyoruz. Bir örümcek yapıp sonraki fıstığa sabitlemeden bir örümcek daha yapıyoruz ve bir sonraki fıstığın tepesine bir fıstık yapıpyoruz. Bu sırada yine bir önceki sıranın fıstıklarının tepelerine fıstık yaparak devam ediyoruz ama aralarda artık 2 şer örümcek olacak.

 


Bu sırada bittiğinde örgünüz aşağıdaki reismdeki gibi olacak.

 


Şimdi gelelim uç kısımlara, burada lila rengi ipe geçeceksiniz. Fıstıkların herhangi birisinin tepesinden sık iğne ile başlayın, bir örümcek yapın, 2 örümceğin ortasına sık iğne ile bu örümceği sabitleyin, 3 zincir çekin, aynı yere bir sık iğne yapın, 3 zincir çekin aynı yere bir sık iğne daah yapın, 3 zncir çekin aynı yere bir sık iğne daha yapın, bir örümcek yapın, sonrkai fıstığın tepesine sık iğne ile sabitleyin. Bu şekilde (aşağıdaki resimlerde daha net göreceksiniz) sıra sonuna kadar uç kısmı örün.

 





İlk katımız tamamlanınca 2. kat için bir alt sıradaki trabzanlara geçin. Resimde görüldüğü gibi yine bir fıstık, 3 ilmek atlayıp, 4. ye bir fıstık, aralarda ise tek örümcek yaparka sırayı tamamlayın. Bu katta toplam 3 sıra tek örümcekli fıstık, 4. sırada ise 2 örümcekli fıstık yapacaksınız. Sonra yine lila ile uç kısmını öreceksiniz.
 


Bu şekilde her trabzan sırasında bir tekli fıstık sırası azaltarak 4 kat öreceksiniz. Son katta 1 sıra tek örümcekli fıstık, bir sıra 2 örümcekli fıstık olacak. kenarları da ördüğünüzde lifiniz bitmiş oalcak.

Benimkisi aşağıdaki gibi oldu, elimde 2 ayrı renk ile başlanmış yenileri var, bittiğinde onları da paylaşırım..
 


Örecek herkese kolay gelsin!

08 Ağustos, 2013

Şeker gibi bir Bayram olsun!

Bu yazımı bayramdan bir kaç gün önce hazırlıyorum sizlere; kısmetse hafta başı yola çıkacağız, memlekete, orada yazamam bayramızını kutlamadan olmaz diye düşünürek...

Bayram kutlaması yazıma resim ekleyeyim ama ne ekleyeyim klasik bir şey olmasın, benden birşey olsun diye düşünürken daha önce gördüğüm, bir ara yaparım diye arşive attığım bu şekerler aklıma geldi. akşam Eylül uyuduktan sonra oturdum, bir kaç tane hazırladım hemen..Ertesi gün daha ben resimleyemeden Eylül şekerlerle oynadı ve biraz kirletti :)) Lekeli lekeli resimlemek zorunda kaldım..




Ben bu şekerleri yaparken çok keyif aldım, size de bu şekerler gibi keyifli, huzurlu, güzel bri bayram dilerim.
İyi bayramlar !

02 Ağustos, 2013

Cuma Projelerine Dönüş-3 Yapraklı Lif

Herkese merhaba, yine uzun aralar vererek yazıyorum. Hayat o kadar hızlı gelişiyor ve Eylül o kadar hareketli ki ben her ikisinin de hızına yetişemiyorum, geride kalıyorum, yorgun düşüyorum. Elimde örgülerim ya koltuğumda uyukluyorum, ya da sürüne sürüne "ama daha örmem gerek :(" diye yatağa gidiyorum. Bitenler için " şu şalı şu gün gerdireyim, şunun anlatımını şu gün hazırlayayım" diye planlar yapıyor, "şu gün" bittip yatağa girdiğimde hiçbirini yapamadığımı farkediyorum. Nasıl böyle oluyor, neden zaman yetmiyor, gün nerde başlıyor ve neden bu kadar çabuk bitiyor inanın çoğu zaman anlamıyorum.Neyse lafı uzatmadan ve Eylül uyanmadan yazımı hazırlayayım yoksa yine gün bitecek ve ben "yazı yazacaktım ben yaaaa! " diye sayıklayarak uykuya dalacağım :)

Bundan bir kaç ay önce Cuma Projeleri yazılarım vardı, her cuma hem blogumda hem de Hanımelim' de bir lif tarif ediyordum. Bir süre önce Sevim Abla (kendisini Hobilerim ve Ben olarak takip edebilirsiniz) ile sıcaklardan sadece ufak tefek şeyler örebildiğimizi, liflere takıldığımızı ve hani şu "lahana lifler" var ya onlardan örüp durduğumuzu konuşmuştuk. Sonra da haydi hep beraber örelim diye bir karar aldık, ben de en kısa zamanda sizlere elimdeki modellerin (zira bu liflerin bir kaç çeşidi var) anlatımını hazırlayayım demiştim. Tüm bunları nerede konuştuk ve nerede karar aldık diye sorarsanız, Hanımelim sitesinin Facebook grup sayfasında. Facebook'a  yolunuz düşüyorsa, siz de katılın aramıza. 
Neyse ben en kısa zamanı uzattıkça uzattım ve kısmet bugüneymiş, sizlere güzel bir lifin nasıl örüleceğini elimden geldiğince adım adım anlattım. Lifin yapılışı hakkında ne yazık ki elimde bir tarfi yoktu, bakarak ordan burdan bulduğum kısıtlı resimlerle elimden geldiğince ördüm, o yüzden nasıl yapıldığını bilenler, "aaa yanlış anlatmış, bu böyle değil" demesinler, bu benim yorumum, benim yapış tarzım.

Şimdi gelelim yeni lifimize, bir yerde adını 'üç yapraklı lif ' olarak anmışlar, ben de bu life Üç yapraklı Lif diyeceğim. Bu lifi örmek için, 2 renk lif ipine, 8 no tığa ihtiyacınız olacak. Haydi başlayalım:

6 zincir çekin, halka yapın. Bu halkanın içine aralarında 3 er zincir olacak şekilde 6 tane fıstık yapın. Hemen belirtmek istiyorum, bu lifin tabanını örerken her fıstığı 2 kez ip toplayarak yaptım, daha yumuşak oldu, ama biraz tok bir lif istiyorsanız 3 kez ip toplayarak fıstık yapın. 1. sıramız bitti.


2. sıra; her bir fıstığın tepesine alttaki resimdeki gibi önce bir fıstık sonra bir fıstık ilk yaptığımız fıstığın tepesine, kapatmadan, bir fıstık ilk fıstıkla aynı yere olacak şekilde 2 fıstık yapın.Tüm sırayı aralarda 3 zincir çekerek bu şekilde tamamlayın.



3. sıra; alttaki ilk resimdeki gibi tek fıstık yapın alt sıradaki ilk fıstığın tepesine. Sonra sırayla önce ilk yaptığımız fıstığın tepesinden, sonra dibinden sonra da alt sıradaki 2. fıstığın tepesinden ip toplayıp 3 ayrı fıstık yapıyoruz (2. resimdeki gibi). 3nü bir kapatıyoruz.





Sonra en son yaptığımız fıstıkların tepsinden bir fıstık, ve resimde görüldüğü gibi dibinden bir fıstık yapıyoruz. İki fıstığı birlikte kapatıp altıgenimizin ilk köşesini tamamlamış oluyoruz. 3 zincir çekip yandaki köşeye geçiyoruz. Aralarda üç zincir çekerek her köşeyi ilki gibi yapıp tüm sırayı tamamlıyoruz.


Bu şekilde toplam 9 sıra  örüyoruz (benim ipim yetmeyecek gibiydi 9 sırada bitirdim, ama siz isterseniz 11 sıra yapabilirsiniz).

Altıgenimiz tamamlanmış oluyor, şimdi sıra 3lü yapraklarımızı yapmaya geldi.


Ben daha rahat resimleyebilmek için en son sıradan başladım yapmaya, ama siz ilk sıradan, göbekten başlayabilirsiniz yapmaya. 2 rengimizle yapacağız ilk yapraklarımızı, bunun için, altıgenin köşelerinin herhangi birinden 3 zincirden hemen sonraki ilk fıstığın tepesinden başlayın. Ben resimlerken ilk yaprağımı değil daha net olsun diye 3. yaprağımı resimledim. Bir fıstık yapın, burada biraz dolgun görünsün diye 3 defa ip toplayarak veya 4 defa yaın fıstıklarınızı, ben 3 defa topladım ip.



 Bir fıstık yapıyoruz, fıstığın tepesine arka arkaya 2 örümcek yapıyoruz.Bu örümcekleri fıstığımızın tepesine sabitliyoruz. Tekrar arka arkaya 2 örümcek yapıyoruz. Bunu da fıstığımızın tepesine sabitliyoruz. Bir kez daha arka arkaya 2 örümcek yapıp bunu da fıstığın tepesine sabitliyoruz. İşte o üç yaprağımız böylece oluşuyor.




Sonra bir örümcek yapıp, resimde gördüğünüz gibi bir sonraki fıstığın tepesine sık iğne ile sabitliyoruz. 


Bir örümcek daha yapın ve bir sonraki fıstığın tepesine bir tane fıstık yapın. Bu yeni yaprağımızı yapacağımız fıstık oluyor.


Bir önceki 3 yapraklı fıstık gibi bir fıstık daha yapıyoruz. Tüm adımları tekrar edip sıra sonuna kadar yapraklı fıstıklarımızı yapmaya devam ediyoruz. Alttaki resim gibi bir sonuç elde edeceksiniz sıranın sonunda.




Şimdi bir alt sıraya geçiyoruz. Bu sefer ana rengimizi bağlıyoruz (bende beyaz). Beyaz pek net görünmez diye size bu sırada resimleme yapmadım, maviye geçince daha net görürsünüz fıstıkları nereye yapacağımızı diye bir sonraki sırada resimleme yaptım.

Beyaz bitince lifim bu şekilde oldu:

Ve 3. sıra tekrar maviye geçtim, alttaki reismlerde size fıstıkları ve örümcekleri nereye yapacağınızı göstermeye çalıştım, umarım anlaşılır olmuştur.



Bu şekilde her sırada renk değiştirerek lifimizi örmeye devam ediyorsunuz. Veeee sonuç:





Ben pek beğendim bu lifi, en kısa zamada rengarenk bir tane örmek istiyorum, her sırada bir başka renk olacak şekilde....

Umarım anlaşılır bir şekilde anlatmışımdır. Örecek herkese kolay gelsin :)