27 Eylül, 2013

Cuma Projesi-20/ Elbise Lif

Merhaba herkese, bu hafta size değişik bir lif anlatacağım...Benzerlerini de önümüzdeki haftalarda anlatmayı düşünüyorum, zira bir kaç farklı çeşidi var.

Yetiştirmem gereken çok lif var, ve tabiki yeni projeler o yüzden hemen anlatmaya başlıyorum :)

2 renk lif ipimiz ve no:8 ( 1,25 mm ) tığımızı alıyoruz. Önce 2 zincir atıyoruz, ilk zincire bir tane fıstık yapıyoruz. Bu fıstığın tepesine bir fıstık daha yapıyoruz, ve toplam 18 fıstık olacak şekilde üst üste fıstık yapmaya devam ediyoruz.


 Sonra bu fıstıkları bir halka oluşacak şekilde birleştiriyoruz.




Birleştirdiğimiz yere bir fıstık yapıyoruz,sabitliyoruz. Tepesine bir fıstık, sabitlemeden hemen dibine bir fıstık yapıyoruz, ve ikisini birlikte sabitliyoruz.





Bir fıstık yapıyoruz, yandaki iki fıstığın arasındaki noktaya da bir fıstık yapıp ikisini birlikte sabitliyoruz. Tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık yapıp birlikte sabitliyoruz.




 Bu şekilde sıra sonuna kadar örüyoruz. Sıra sonunda aşağıdaki  modeli elde etmiş olacağız.




Şimdi beyaz renge geçiyoruz. Bu sefer sizlere ilk başlarda anlattığım kutucuk oluşturan fıstıkları öreceğiz. Bunun için önce bir fıstık yapıp sabitleyeceğiz (sıranın başı), sonra tepesine bir fıstık, bir sonraki boşluğa bir fıstık yapıp birlikte sabitleyeceğiz. Sonra yine tepeye bir fsıtık, bir sonraki boşluğa bir fıstık yapıp birlikte sabitleyeceğiz. Bu şekilde sıra sonuna kadar devam edeceğiz.



Sıra sonlarında tepeye bir fsıtık yapıp sabitleyip baştaki fıstığın tepesine sık iğne ile birleştirerek sırayı kapatıyoruz.




2 sıra beyaz iple hiç artırma yapmadan örmeye devam edeceğiz.



Şimdi kolları ayıracağız. Boyundan başlamalı yelek, hırka örenler için burası çok tanıdık, çok kolay.Sıra başından itibaren 10 tane yatay fıstık sayın ve siz de bunların tepesine 10 tane kutucuk oluşturacak şekilde fıstıklarınızı örün, sonra 8 yatay fıstık atlayıp (ya da kutucuk) 9. suna batıp fıstıklarınızı örmeye devam edin.


Yine bir 10 kutucuk örün, 8 tane atlayın ve sıra başına birleştirin.


Koltuk altından bir resim çekmeye çalıştım ama biraz karışık oldu, tam koltuk altında tek bir yatay fıstığınız olacak buna dikkat edin.



2. sıranın başında bir sabit fıstık, tepeye bir fıstık dibine bir fıstık 2sini birlikte sabitleyin. Tepeye bir fıstık, bir sonraki boşluğa bir fıstık birlikte sabitleyin,  tekrar tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık birlikte sabitleyin (bu bir artırma oluyor, bir başlangıçta bir de burada  koltuk altında 2 artırma yapmış olduk).








 Bir sonraki koltuk altına gelinceye kadar kutucuk örün ve bir sonraki koltuk altında yine aynı şekilde 2 artırma yapın. Sıra başına kadar kutucuk örmeye devam edin.

 Bundan sonra bir sıra artırma yapmadna öreceksiniz. Sonrkai sırada yien artırma yapacaksınız. Artırma yaparken koltuk altında bir yatay fıstık kalacak şekilde her iki boşlukta artırma yapacaksınız (daha net anlaşılabilmesi için üstteki resme bakın lütfen).


Son artırma sırasında sonra 4 sıra hiç artırma yapmadan örün. Sonra beyaz renge geçin ve 2 sıra da beyaz ile örün.



Elbisemiz bitti. Şimdi de biraz süsleyelim. Bunun için her zaman yaptığım (lütfen önceki yazılarıma bakın) pıtırcıklardan yapacağız. Boyun kısmına beyaz renk ile, kollara ve etek uçlarına sarı ile.

Süsleme bitmiyor hemen, bir de ufak kuşak yapalım elbisemize :) Bunun için 6 zincir çekin, halka yapın.  2 zincir çekin, halkanın içine 4 tane 2li trabzan yapın, 2 zincir çekin halkanın içine sık iğne ile sabitleyin. 2 zincir çekin 4 tane 2li trabzan yapın, 2 zincir çekin halkanın içine sabitleyin. Bu şekilde bir yaprak daha yapın. Son yapraktan sonra ben 150 zincir daha çektim, sonr abir 6 zincir daha çekip halkayı oluşturdum ucunda, yine ilk halkaya yaptığım gibi 3 yapraklı bir çiçek yaptım.




Sonra elbisemin beline kuşağımı da taktım ve size poz verdik :)) Boyun kısmından elinizi sokup kullanabileceğiniz güzel bir lifiniz oldu, güle güle kullanın :))



20 Eylül, 2013

Cuma Projesi-19/ Çiçekli Kare Lif

Bugün geç kaldım :( Pek yoğun bir 10 gün geçirdim, temizlik, eşya yenileme,  yemeğe, yatıya gelen misafirler derken bitirdiğim lifleri resimleyemedim, resimlediklerimi de hazırlayamadım. Eylül'üm de saolsun son 2 gündür canıma okuyor, uyumak bilmiyor, en ufak şeye ağlıyor, aklı hep kedi de balık da...Ya kedi filmi izleyelim ya da akvaryuma gidelim balıklara bakalım...Anne de "şu lifi bir anlatabilsem" derdinde...Neyse dün geç vakit tüm resimler bitti, yüklemesi ve yazısı bu saate kaldı,Eylül ancak uyudu, kahvemi yaptım bilgisayarımı açtım. Haydi başlayalım hemen...

Bu sefer size çiçekli bir lif anlatacağım. Sanırım daha önce örmedik, bundan sonraki haftalarda burada yaptığımızı çiçekten yaparak bir kaç model daha anlatmayı planlıyorum. Ben bu çiçekli lifleri çok beğendim, umarım sizler de seversiniz.

Çiçekli liflerde yaprak için yeşil,çiçek için herhangi bir renk (size kalmış, gönlünüzdne ne geçiyorsa) ve taban rengi olarak da genelde beyaz ve ya beyaza yakın açık renklere ihtiyacımız var. Ben lifimde beyaz, yeşil ve somon renklerini kullandım. Tığım  no:8 1,25 mm .

Bu lifi yıldız örneği ile öreceğiz. Sizlere daha önce nasıl örüleceğini anlatmıştım, burada bulabilirsiniz.

Buradaki anlatıma göre önce 8 e 8 karemizi örüyoruz somon rengi ile.


Sonra beyaz rengimize geçiyoruz. bir sıra sadece bir kenarı örüyoruz.B urada resim çekmemişim bir kaç resim aşağıya inin tek kenarı derken ne demek istediğimi göreceksiniz.
2. sıra beyaz başladığımızda önce tek fıstık yapıp sabitliyoruz. sonra bunun tepesine bir fıstık, kapatmadan dibine bir fıstık kapatmadan, yandaki fıstık tepesine bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz.



 Şimdi yeşil ipimizi buraya sabitliyoruz ve aynı şekilde 3lü fıstık yapıyoruz hemen beyazın yanına.



Bu yaprağımızın ilk 3 ayağı oluyor. Şimdi yeşil ipimizle bir fıstık yapıyoruz, sonr abeyaz ipe geçiyoruz 2 fıstık yapıyoruz ve 3nü birlikte kapatıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey ipi yürütmek, örmediğiniz ipi fıstıkların içinden yürütün (nasıl anlatacağımı bilemedim :( umarım yazdıklarım bir anlam ifade eder size :( )


İlk yaprağı tamamladıktan sonra 2 sefer daha 3lü fıstık yapıyoruz. (3 lü fıstıktan kastım 3 ayrı fıstık yapıp tek seferde kapatmak).
Sonra az önce yaptığımız gibi bir yaprak daha yapıyoruz, bir kez daha 3lü fıstık yapıp sırayı bitiriyoruz. 



Şimdi bir sonraki sıraya geçtik, burada artık yeşil ipe ihtiyacımız yok, somon rengi kullanacağız. Şimdi, bir tek fıstık yapıp sabitliyoruz, tepesine bir fıstık, dibine bir fıstık, yandaki fıstığın tepesine bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz. Tekrar beyaz iple tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık ve yan tarafa geçerken somon rengi ipi alıp onunla bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz.



Somon rengi iple devam ediyoruz. Tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık, beyaz ipe geçiyoruz, yan tarafa bir fıstık, 3nü birlikte kapat. Çiçeğimiz tamamlandı.Şimdi diğer yaprağa gelinceye kadar beyaz iple fıstık örmeye devam ediyoruz. Yaprağa gelince aynı şeyleri tekrar edip onun çiçeğini de tamamlıyoruz.Beyaz iple örüp sırayı bitiriyoruz.
 


Bir sıra daha sadece beyaz iple örüp bu kenarı bitiriyoruz. Bu şekilde 4 kenarı da ayrı ayrı örüyoruz.

 


Şimdi gelelim kenarların birleştirilmesine. Somon rengi ipimizle köşeden başlıyoruz yine fıstık yapmaya. 



 Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, alttaki resimde gördüğünüz gibi tam keşişme noktasına fıstık yapmıyoruz, orayı atlayıp hemen yan kenara geçiyoruz, sıra başlarında yaptığımız tek fıstığı yapıyoruz. sonr asırayı örmeye devam ediyoruz.




Bu şekilde sonraki sırada beyaz, sonraki sırada somon en son yine beyazla örüyoruz. Son sırada alttaki fıstıkların tepesine birer tane fıstık yapıp beraber kapatıyoruz.

 


Bu şekilde tüm kenarları örüyoruz. Vee lifimizin son hali aşağıda, ama daha bitmedi :)

 



Somon rengimizle lifin tüm kenarını örüyoruz. 

 


Buradaki püf noktamız ise köşeler. Köşelere geldiğimizde aynı yere 4 kez batmış olacağınız. Bunun için 3lü fıstık yaptıktan sonra bir kez 2li fıstık yapacağız ( tepeye bir fıstık, dibe bir fıstık beraber topla) sonra yine bir tane 2li fıstık  ve sonra 3lü fıstık yaparka normal örmeye devam edeceğiz.




Ve kenar oyasını da yapınca lifimiz aşağıdaki gibi hazır hale gelecek. Resimdekinden çok da ha güzel oluyor , gecenin bir vakti kötü bir ışıkta çekince böyle oldu :(

Kenar için ben 2 fıstıkta bir renk değiştirdim, siz hepsini aynı renkle ya da bir beyaz bir somon olacak şekilde de yapabilirsiniz.  Kenar oyası; bir fıstık üzerine 3 zincir, tepeye sık iğne, 3 zincir aynı yere sık iğne, 3 zincir aynı yere sık iğne, 2 zincir yan tarafa geç şeklinde yapıldı.



Püf noktası için yakın çekim, köşelerde 2 defa aynı yere 2 şer defa fıstık yapılarak dönülecek.

 


Bu haftaki lifimi umarım beğenirsiniz. Çiçek yapma konusunu iyi çalışın, anlamadığınız yer varsa sorun devamı gelecek çünki :))

Herkese kolay gelsin.

13 Eylül, 2013

Cuma Projesi-18/Tek Renk Lif

Bu hafta ilk defa tek renk kullanarak bir lif öreceğiz. Bu lifin nette gördüğüm örnekleri çok güzeldi. Tek renkle yapılmış ama sanırım benim kullandığım tığdan daha kalın bir tığ ile o yüzden benimkine göre hem daha büyük hem de daha tok durmuş. Ama ben de daha kalın bir tığ kullanarak yeni bir tane başladım, bitince onu da sizlerle paylaşırım.

Bu lif için 6 zincir çekip bir halka yapın.
3 zincir çekin, bu ilk trabzanınız olacak, 11 tane 2li trabzan yapın halkanın içine, toplam 12 trabzan olacak.
2. sırada her bir trabzanın tepesine 2şer 2li trabzan yapın, toplam 24 tane 2li trabzan olacak.
3. sırada; 6 zincir çekin, sonraki trabzanın tepesine  5 kez batıp çıkarak bir fıstık yapın, kapatmadan yandaki trabzanın tepesine aynı şekilde 5li fıstık yapın ve ikisini birlikte kapatın. 6 zincir çekin yandaki trabzana batın. Tekrar 6 zincir çekin yine bir sonraki trabzana 5li fıstık yapın, yanındaki trabzana bir 5li fıstık daha yapın, birlikte kapatın, 6 zincir çekip sonraki trabzana batın. Bu şekilde toplam 8 tane yaprak olacak şekilde örmeye devam edin.



4. sırada her bir yaprağın tepesine sık iğne yapıp aralarında 7 şer zincir çekeceksiniz.
5. sırada; her bir 7 zincirin üzerine 9 tane 2li trabzan yapacaksınız ama aralarda zincir olmayacak.

 


6. sıradan itibaren toplam 6 sıra trabzan örerek lifin tabanını oluşturacaksınız (5. sıra ilk sıramız oluyor). Bunun için 6. sırada 5 tek tek trabzan (alttaki sıradaki trabzanların tepesine birer trabzan), 6. trabzanın tepesine 2 tane trabzan oalcka şekilde sırayı tamamlayacaksınız.
7. sırada; 6 tek, 7. ye 2 tane
8. sırada; 7 tek, 8. ye 2 tane
9. sırada; 8 tek, 9. cuya 2 tane
10. sırada; 9 tek, 10. ya 2 tane trabzan oalcka şekilde örmeye devam edeceksiniz.

 Ve lifimizin tabanı tamamlanmış oluyor.

Şimdi sıra oyasına geldi. 



Alttaki trabzanın tepesine (başlangıç noktasına)  bir sık iğne yapın .Sık iğnedne sonra bir örümcek yapın (üstteki resimdeki gibi) , örümceği sabitlemeden, sonraki trabzana bir fıstık, sonraki trabzana bir fıstık ve sonrakilere birer fıstık olacka şekilde 4 tane tek fıstık yapın, ve fıstıkları birlikte sabitleyin (aşağıdaki resimdeki gibi).



Şimdi bu fıstıkların tepesine 3 zincir çekip batın, tekrar 3 zincir çekin yine aynı yere batın, 3 zincir çekin yine aynı yere batın, fıstık tepelerinin oyası bitmiş oldu. Bir örümcke yapın, yandaki trabzanın tepesine sık iğne ile batın (alttaki resme bakın).


Yukarıda anlattığım şekilde tüm sırayı örün, sonra bir alt sıradaki trabzanların tepesine geçin ve onları da örün, bu şekilde tabanın tüm sıralarını örün.

Ve lifimiz aşağıdaki şekilde kullanıma hazır.

Örecek herkese kolay gelsin :)

06 Eylül, 2013

Cuma Projesi-17/ Bol fıstıklı Lif :)

Bu lifi tanımlayacak başka isim bulamadım; "bol fıstıklı lif" , anlatınca hak vereceksiniz, bol bol fıstık yapıyoruz bu lifi örerken.

Bu lif için ben 2 renk kullandım, tığ no:1, 1.90mm .
Önce beyaz iple 8 zincir çekin ve bir halka yapın.
Halkanın içine sık iğne, 2 zincir, 4 tane 2li trabzan, 2 zincir , sık iğne yapın. Bu ilk yaprağınızı oluşturacak, bu şekilde 4 yaprak daha yapın.
Beyaz iple devam ediyoruz. 4 zincir çekin, ilk sırada yaptığınız yaprakların arkasından tam arasına batın, 4 zincir çekin yine arkadan sonraki 2 yaprak arasına batın, bu şekilde 4 tane boşluk oluşturacaksınız, çiçek yaprağı yapacakmış gibi.

Sonraki sırada bu boşluklara 6 şar tane 2li trabzan yapacaksınız. aralarda zincir çekmeden.
Beyaz ipi koparın, lila rengi ipe geçin, herhangi bir trabzanın tepesine sık iğne ile ipinizi bağlayın, 4 zincir çekin sonraki trabzanın tepesine 4 kez dolayarak bir fıstık yapın, fıstığı kapatmadan yandaki trabzanın tepesine geçin ve yine 4 kez dolayarak bir fıstık yapın. 2 fıstığı birlikte kapatın, 4 zincir çekin, sonraki trabzanın tepesine sık iğne yapın. "4 zincir çekin sonraki trabzanın tepesine yine bir fıstık, kapatmadan yandaki trabzanın tepesine bir fıstık, birlikt ekapatın, 4 zincir , sonrkai trabzanın tepesine sık iğne" , bu şekilde sıra sonuna kadar devam edin, toplam tomurcuğunuz olacak. 
Bu sıra bittiğinde elinizdkei motif aşağıdaki resimdeki gibi olacak.
 



Şimdi tekrar beyaz renge geçiyoruz. Beyaz iple herhangi bir fısıtğın tepeisne sık iğne yapıyoruz. 7 zincir çekip sonraki fıstığın tepesine sık iğne yapıyoruz. Bu şekilde sıra sonuan kadar devam ediyoruz.




Sonraki sırada aralarda hiç zincir çekmeden her zincir boşluğuna 9ar tane 2li trabzan  (toplam 72 tane 2li trabzan) yapıyoruz.




Şimdi geldik tabanı örmeye, daha önce anlattığım gibi;
1.sıra (tabanımızın 2. sırası oluyor); 5 tek 2li trabzan (yani alt sıradaki her trabzanın tepesine birer tane 2li trabzan), 6 trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan olacka şekilde sıra sonuna kadar devam ediyoruz.
2. sırada; 6 tek 2 li trabzan, 7 ye 2 tane 2li trabzan
3. sıra; 7 tek 2 li trabzan, 8 ye 2 tane 2li trabzan 
4. sıra;  8 tek 2 li trabzan, 9 ye 2 tane 2li trabzan 

Bu mantıkla tabanı istediğiniz kadar büyütebilrisiniz.




Tabanımız da bitti. Şimdi sıra örümceklerde.Bir sıra 2li örümcek örüyoruz. Bir örümcek yapıyoruz, sabitlemeden bir tane daha yapıp 4. trabzanın tepesine sabitliyoruz. Sırayı bu şekilde bitiriyoruz.




Şimdi fıstıklarda sıra; Alttaki örümceklerden herhangi birinin tepesine 4 kez dolayarak bir fıstık yapıyoruz, fıstığın tepesine 3 zincir çekip, batıyoruz, 3 zincir çekip tekrar batıyoruz, 3 zincir çekip tekrar batıyoruz. bir örümcek yapıyoruz, fıstığın dibine batıyoruz. Bir örümcek yapıp, yandaki 2li örümceğin tepesine batıyoruz, bir örümcek yapıyoruz, ve buraya yine 4 dolamalı fıstık yapıyoruz. yine tepeisne pırtık yapıyoruz, yine örümcek yapıp dibine batıyoruz . Bu şekilde sıra sonuna kadar fıstık yapmaya devam ediyoruz.








İlk sıramız bitmiş oluyor, daha sonra tabanın bir alt sırasına geçip yine önce örümcekleri yapıyoruz, sonra da fıstıkları. Bu şekilde topalm 5 sıra fıstıklarla dolanıyoruz tabanı. Her sırada renk değiştirirseniz harika oluyor, ben 2 renkli yaptım. Benim lifim aşağıdaki gibi oldu, biraz küçük, büyük lif seviyorsanız tabanın sayısını artırın yeter.