25 Nisan, 2015

Yeni bir şal

Herkese merhaba, bu yazım yayınlandığı saatlerde ben memlekete doğru yola çıkmış olacağım. Nasıl heyecanlıyım anlatamam. Bugün biraz hazırlıkla, toplanma ve telaşla geçecek.Sabahtan ütümü yaptım, evi topladım, kahvaltı masası, yataklar felan...Şimdi bir kahve yaptım kendime biraz keyif sonra dışarıda yapmam gereken işlere koşuşturacağım.

Bu keyif sırasında yeni projemden bahsedeyim sizlere. Geçenlerde Nilay ile bir şala başladık biliyorsunuz (blogumu takip ettiğinizi her yazdığımı okuduğunuzu varsayıyorum :p ) . O şalımı bitirdim, biraz maceralı oldu ama bitti. Ütüledim, resimlemek ve sizlerle paylaşmak sonraya kaldı. Bu arada hemen yeni projelere ve elimdeki yarım işlere döndüm. Yeni projelerimden biri ise Nilgün ile şal örmek :) . Bu şal bir çok harika model arasından seçildi, zevkle örülebilecek ve ortaya harika bir şey çıkacak bir şal.




Sizlerde bizlerle birlikte örmek isterseniz şemalar için Nilgün'ün blogunu ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz olursa bana, Nilay'a ve ya Nilgün'e yorum bırakın yeter :)

Ben Alize Şal ile başladım bu şala, tığım ise 3 mm . Şimdilik örmesi zevkli, biter bitmez sizlerle paylaşmayı umuyorum...

Görüşmek üzere :)

23 Nisan, 2015

Bir Çekiliş Haberi

Soğuk bir Nisan akşamından herkese iyi akşamlar. Ve en çok sevdiğim bayram akşamından sevgiler: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ! Sizi bilmem ama tüm bayramların (dini ve milli ) en sevdiğim bayram olmuştur 23 Nisan...Hani hep deriz ya "nerede o eski bayramlar", evet eski tadı, görkemi, heyecanı yok belki kimselerde ama yine de 23 Nisan en güzel bayram :) Tüm çocuklarımızın ve çocukların bayramı kutlu olsun!

Bu güzel bayramın akşamında sizlerle arkadaşımın düzenlediği bir çekiliş haberini paylaşmak istedim. Nilay'cığım içinden gelmiş (yani öyle özel bir gün felan değil) okuyucuları, takipçileriyle hediyeleşmek istemiş. İyi de yapmış. Çekilişine katılmak, ve gönlünden kopan bu hediyelere sahip olmak isterseniz buyrun Nilay'ın İlmekleri'ne...









Katılan herkese bol şans diliyorum :)

22 Nisan, 2015

Son berelerim

Merhaba, tam bir hafta oldu, meydan okuma bitti, yorgunum dinlenip geleceğim dedim, bir hafta sonra geldim :)

Dinlenmek bu kadar mı uzun sürdü?? Yok vallahi, hala dinlenemedim desem yeridir. Kısmetse hafta sonu memlekete gideceğiz diye, hazırlık, evde temizlik, koşuşturma...Anlayacağınız günlük hayat ne yazık ki çoğu zaman olduğu gibi buraya yazmama izin vermedi. 

Bugün sizlere bere meydan okumasında ördüğüm son dört bereyi resimledim. Ne yazık ki bir beremi bitiremedim, 20 günde 9 bere ördüm. Ama bere örmek gerçekten çok zevkli ve harika modeller var, devamı gelecek gibi belerin :)

Bere meydan okuması bana ne kazandırdı? Hemen söyleyeyim. Farklı modelleri örerken yeni teknikler denemiş oldum. Ama en önemlisi her bere için farklı yün kullandım. Yünleri seçerken modelin aslına en yakın özellikle yünü seçmeye çalıştım. Hani bazı yerlerde der ya "orta kalınlıkta yün" ya da "bebe yünü" vb. İşte öyle seçmedim yünlerimi. Modellerde yazan yünlerle bizdekileri karşılaştırdım. Yabancılar için kolay bir karşılaştırma yöntemi var. Yünün "weight" i, biz de kullanılmayan bir şey bu (yün üreten firmalardan biri keşke beni okuyor olsa da bu duruma bir çözüm bulsa). Uluslararası bir yün "weigth"  standardı var. Biz hariç neredeyse tüm dünyada kullanılan bir standart. Buna göre yünler kalınlıklarına göre sınıflandırılmış. Bir çok yabancı modelde kullanılan yünlerde bu sınıflandırmayı görürsünüz. Modelde kullanacağınız yüne karar verirken tek başına yeterli olmasa da size yol gösterecek bir kriterdir.Ben berelerimi örerken bu kriteri bol bol kullandım ve oldukça deneyim kazandım.

Örmek benim için sadece örmek değil anlayacağınız. Farklı teknikler, örgüye dair yeni şeyler öğrenmek ön planda. Sadece sevdiğim için ördüğüm bir çok şey var, ama her projede yeni, daha önce deneyimlemediğim bir şeyi deneyimlemek gerektiğine inanıyorum. Benim örgü örme konusundaki düsturum bu :)

Neyse gelelim berelerimize...




Bu beremiz Drops Design'in beresi. Bu berede Bravo'nun Jaspe'sini kullandım. Lastiği için 2,5 mm, geri kalanı içinse 4 mm misinalı şiş kullandım.




Bu beremiz Cable Hat, beni en çok uğraştıran bere. Tam 5 gün sürdü berenin ortaya çıkması. 5 gün boyunca şiş ve yün değişikliği yapıp durdum. Ama uygun olacağını düşündüğüm yünü ve şişi bulunca 2 saat içinde bereyi örüp bitirdim. 
Bu berede Nako Kış Güneşi'ni kullandım. Şişlerim ise lastik için 7 mm, diğer taraflar içinse 8 mm.






Giftie Slouchie Beanie...beni üzmeyen berelerden biri, Alize Lanagold Midi ve 6 mm şiş...Sonuç harika :)



Ve son bere...Jejune...ismi bile bir başka güzel. Örmesi çok zevkli ve kolay bir bereydi. Bundan sanırım daha örerim :). Alize Lanagold yün ve 4,5mm şiş...


Bere örmeyi çok seviyorum. Elimdeki yarımlar bitsin en kısa zamanda beğendiğim bir dolu modelden bir kaç tane daha örmeyi planlıyorum.

Herkese bol örgülü günler (örmeyi seven herkese ) diliyorum :)


15 Nisan, 2015

Bere Meydan Okuması Bitti!

Ben bu yazıyı yazarken saatim 23:24 ü gösteriyor. Yaklaşık 35 dakika sonra meydan okumanın süresi doluyor. Çok yorgun, uykusuz ve biraz da rahatsızım. Sonucu sizinle paylaşmadan günü bitirmek istemedim.

Meydan okumada 10 bere 20 günüm vardı. Ben ilk 10 günde hiç bir şey yapmadan, araya başka projeler alarak meydan okumayı kendim için iyice zorlaştırdım. Son 10 günde 10 bereyi örmeye çalıştım. Sonuç bir bere hariç tüm bereleri bu saat itibariyle bitirdim. Meydan okumam ne yazık ki başarısızlıkla sonuçlandı :(

Şimdi ılık bir duş alıp uyumak istiyorum. Yarın yeni siparişim için yün almaya gideceğim, biraz keyif yapacağım anlayacağınız. Bu yazım sadece kısa bir not, son ördüğüm bereler, yünler, meydan okumanın bana kazandırdıkları vb bir çok konu bir sonraki yazımda olacak...

Herkese iyi uykular :)


09 Nisan, 2015

Bere örmenin hikmeti

Merhaba, son 5 gün kala neler yapıyorum paylaşmak istedim sizlerle.
Geçen gün düşündüm neden bere örmeye karar verdim ki diye. Düşünsenize havalar ısınmaya başladı, Nisan ayı geldi herkes koton, merserize iplere , baharlık, yazlık modellere başlıyorken ben hala bere örüyorum. Keşke başka bir meydan okuma olsaydı felan derken, bugün kar yağdı :)) Ben de dedim ki demek ki var bir hikmet bere örmekte :) Hava durumu raporlarına göre yarın da kar var, bere örmeye devam :)

Geçen yazımda belirlediğim berelerden ikisini bitirdim.Bere örmekten gittikçe daha çok keyif alıyorum. İlk berem, Pipsa, Bravo yünlü zincir ve lastiği için 3 mm diğer kısımlar için 4 mm şiş kullandım.





İkinci berem Ha' Penny Hat , bu bere için Bravo Sinem ve lastiği için 3,5mm diğer kısımlar içinse 4 mm şiş kullandım.




İkinci bere aslında 3,25 mm ve 3,75 mm şişlerle örülecekti. Biliyorsunuz biz de bu numaralar kullanılmıyor. İthal şişlerin arasında var, onu da eğer bulabilirseniz tuhafiyelerde. Bu arada şiş konusu açılmışken size çok ilginç bir bilgi vermek istiyorum. Bizim yerli şiş üreticileri 6,5 mm misinalı ve çorap şişi üretmiyor. Ben de yok demiştim ya, yerli üretimde yokmuş ki :P . İthal şişler var ama fiyatları da yerlilere göre oldukça pahalı. Şimdilik 6.5 mm şiş kullanmamaya karar verdim...
Son 5 gün de örülecek 5 berem daha var. Ben bir yorgunluk kahvesi içip yeni bereye başlayacağım...
Görüşmek üzere...

06 Nisan, 2015

Berelerde son durum

Herkese merhaba :)
Nisan aynın ilk haftası bitmek üzere. Bu demektir ki bere meydan okumasının bitmesine sadece bir hafta kaldı. Peki durum ne??

Hemen yazayım. İlk 3 beremiz bitti. Kısmetse bugün ikinci 3lüye, hatta 6,5 mm misinalı şiş bulabilirsem (utanarak yazıyorum ki ben de yokmuş 6,5mm şiş) bir bere daha ekleyip örmeye başlayacağım. Yine yünlerimi belirledim, şişler belli modeller belli.

Ama önce size geçen 3lünün raporunu vermek istiyorum.

Bu berem Fitted Seed Stitch Hat, bu yazımdan hatırlarsanız bereyi Nako Superlambs Special ve 4mm şişle ördüm. Harika bir bere, örmesi çok kolay, kesinlikle tavsiye ederim.








Bu berem Winter Waffle hat, Nako Kış Güneşi ve 6 mm şiş ile ördüm. Yine örmesi kolay, sonucu harika ve tavsiye edilebilir bir bere oldu.




Bu berem  Christian's Hat, daha önceki yazımda Alize Superlana midi ile öreceğimi yazmıştım. Ama ip ne yazık ki uygun olmadı bu bere için. Ben de yine Nako Superlambs Special kullandım. Bu berenin lastiğinde 3,5mm geri kalanında ise 4 mm şiş kullandım.






Şimdi gelecek berelerin modellerine ve yünlerine gelelim.















Bereler ve yünler hazır...Ben yorgunluk kahvemi bitirir bitirmez başlıyorum örmeye...Görüşmek üzere....