20 Eylül, 2013

Cuma Projesi-19/ Çiçekli Kare Lif

Bugün geç kaldım :( Pek yoğun bir 10 gün geçirdim, temizlik, eşya yenileme,  yemeğe, yatıya gelen misafirler derken bitirdiğim lifleri resimleyemedim, resimlediklerimi de hazırlayamadım. Eylül'üm de saolsun son 2 gündür canıma okuyor, uyumak bilmiyor, en ufak şeye ağlıyor, aklı hep kedi de balık da...Ya kedi filmi izleyelim ya da akvaryuma gidelim balıklara bakalım...Anne de "şu lifi bir anlatabilsem" derdinde...Neyse dün geç vakit tüm resimler bitti, yüklemesi ve yazısı bu saate kaldı,Eylül ancak uyudu, kahvemi yaptım bilgisayarımı açtım. Haydi başlayalım hemen...

Bu sefer size çiçekli bir lif anlatacağım. Sanırım daha önce örmedik, bundan sonraki haftalarda burada yaptığımızı çiçekten yaparak bir kaç model daha anlatmayı planlıyorum. Ben bu çiçekli lifleri çok beğendim, umarım sizler de seversiniz.

Çiçekli liflerde yaprak için yeşil,çiçek için herhangi bir renk (size kalmış, gönlünüzdne ne geçiyorsa) ve taban rengi olarak da genelde beyaz ve ya beyaza yakın açık renklere ihtiyacımız var. Ben lifimde beyaz, yeşil ve somon renklerini kullandım. Tığım  no:8 1,25 mm .

Bu lifi yıldız örneği ile öreceğiz. Sizlere daha önce nasıl örüleceğini anlatmıştım, burada bulabilirsiniz.

Buradaki anlatıma göre önce 8 e 8 karemizi örüyoruz somon rengi ile.


Sonra beyaz rengimize geçiyoruz. bir sıra sadece bir kenarı örüyoruz.B urada resim çekmemişim bir kaç resim aşağıya inin tek kenarı derken ne demek istediğimi göreceksiniz.
2. sıra beyaz başladığımızda önce tek fıstık yapıp sabitliyoruz. sonra bunun tepesine bir fıstık, kapatmadan dibine bir fıstık kapatmadan, yandaki fıstık tepesine bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz.



 Şimdi yeşil ipimizi buraya sabitliyoruz ve aynı şekilde 3lü fıstık yapıyoruz hemen beyazın yanına.



Bu yaprağımızın ilk 3 ayağı oluyor. Şimdi yeşil ipimizle bir fıstık yapıyoruz, sonr abeyaz ipe geçiyoruz 2 fıstık yapıyoruz ve 3nü birlikte kapatıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey ipi yürütmek, örmediğiniz ipi fıstıkların içinden yürütün (nasıl anlatacağımı bilemedim :( umarım yazdıklarım bir anlam ifade eder size :( )


İlk yaprağı tamamladıktan sonra 2 sefer daha 3lü fıstık yapıyoruz. (3 lü fıstıktan kastım 3 ayrı fıstık yapıp tek seferde kapatmak).
Sonra az önce yaptığımız gibi bir yaprak daha yapıyoruz, bir kez daha 3lü fıstık yapıp sırayı bitiriyoruz. 



Şimdi bir sonraki sıraya geçtik, burada artık yeşil ipe ihtiyacımız yok, somon rengi kullanacağız. Şimdi, bir tek fıstık yapıp sabitliyoruz, tepesine bir fıstık, dibine bir fıstık, yandaki fıstığın tepesine bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz. Tekrar beyaz iple tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık ve yan tarafa geçerken somon rengi ipi alıp onunla bir fıstık yapıp 3nü birlikte kapatıyoruz.



Somon rengi iple devam ediyoruz. Tepeye bir fıstık, dibine bir fıstık, beyaz ipe geçiyoruz, yan tarafa bir fıstık, 3nü birlikte kapat. Çiçeğimiz tamamlandı.Şimdi diğer yaprağa gelinceye kadar beyaz iple fıstık örmeye devam ediyoruz. Yaprağa gelince aynı şeyleri tekrar edip onun çiçeğini de tamamlıyoruz.Beyaz iple örüp sırayı bitiriyoruz.
 


Bir sıra daha sadece beyaz iple örüp bu kenarı bitiriyoruz. Bu şekilde 4 kenarı da ayrı ayrı örüyoruz.

 


Şimdi gelelim kenarların birleştirilmesine. Somon rengi ipimizle köşeden başlıyoruz yine fıstık yapmaya. 



 Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, alttaki resimde gördüğünüz gibi tam keşişme noktasına fıstık yapmıyoruz, orayı atlayıp hemen yan kenara geçiyoruz, sıra başlarında yaptığımız tek fıstığı yapıyoruz. sonr asırayı örmeye devam ediyoruz.




Bu şekilde sonraki sırada beyaz, sonraki sırada somon en son yine beyazla örüyoruz. Son sırada alttaki fıstıkların tepesine birer tane fıstık yapıp beraber kapatıyoruz.

 


Bu şekilde tüm kenarları örüyoruz. Vee lifimizin son hali aşağıda, ama daha bitmedi :)

 



Somon rengimizle lifin tüm kenarını örüyoruz. 

 


Buradaki püf noktamız ise köşeler. Köşelere geldiğimizde aynı yere 4 kez batmış olacağınız. Bunun için 3lü fıstık yaptıktan sonra bir kez 2li fıstık yapacağız ( tepeye bir fıstık, dibe bir fıstık beraber topla) sonra yine bir tane 2li fıstık  ve sonra 3lü fıstık yaparka normal örmeye devam edeceğiz.




Ve kenar oyasını da yapınca lifimiz aşağıdaki gibi hazır hale gelecek. Resimdekinden çok da ha güzel oluyor , gecenin bir vakti kötü bir ışıkta çekince böyle oldu :(

Kenar için ben 2 fıstıkta bir renk değiştirdim, siz hepsini aynı renkle ya da bir beyaz bir somon olacak şekilde de yapabilirsiniz.  Kenar oyası; bir fıstık üzerine 3 zincir, tepeye sık iğne, 3 zincir aynı yere sık iğne, 3 zincir aynı yere sık iğne, 2 zincir yan tarafa geç şeklinde yapıldı.



Püf noktası için yakın çekim, köşelerde 2 defa aynı yere 2 şer defa fıstık yapılarak dönülecek.

 


Bu haftaki lifimi umarım beğenirsiniz. Çiçek yapma konusunu iyi çalışın, anlamadığınız yer varsa sorun devamı gelecek çünki :))

Herkese kolay gelsin.

2 yorum:

  1. ellerine sağlık canım renk model çok hoş maşallah lif örmeyi bilmiyorum dediğin günleri hatırlıyorumda bu konuda ordinaryus profösör oldun

    YanıtlaSil
  2. bengece 2 ye kadar oturdum ördüm :) çok kolay ve güzel giden bir model kenar birleştirmeleri de yapabilirim inşallah :)joker liflerimden oldu,ip yürütme de o kadar zor değilmiş :)
    elleirne sağlık ablam

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayan ziyaretçiler yorum bırakmak için lütfen Adı/Url seçeneğini seçiniz