31 Mart, 2011

Söke Ziyaretimiz

Son yıllarda Söke'yi sadece yaz tatillerinde Ankara'ya dönerken görür olduk...Ailem yazlıkta olduğundan tatili orda geçiriyor, sadece zeytinyağı almaya Söke'deki eve uğruyoruz.Söke'yi çok severim ben, orda doğduk kardeşim de ben de, ama annem ve babamın işinden dolayı orda büyümedik.Biz üniversiteye gidince annem de babamda emekli oldular evimiz Söke'deydi, Söke'ye döndüler. Baba tarafım hep Söke ve civarındadır, köyümüz de pek yakındır Söke'ye.
Neyse benim Söke sevdam anlat anlat bitmez, ben geleyim bu ziyaretimize...Egeliler, hele ki Aydınlılar bilirler, bahar bizim oralarda bir başkadır...Şubatta ısınrı hava, Mart sadece "kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" :)
Baharda her yer beyaza bezenir, ama bu beyaz kar beyazı değildir, papatya beyazıdır. Ara ara kırmızılar olur, şanslıysanız da maviler, morlar...Anemon mavisi, moru, kırmızısı...Kır laleleri...Çocukluğumda bellediğim yerler vardır, lale köklerinin olduğu yerler, her sene aynı yerde açar o laleler...
Yıllardır gitmemiştim baharda Söke'ye.Bu sene öyle denk geldi ki eşimin denetimi çıktı Aydın'da...Hemen topladık bavulumuzu, ben resmen koşa koşa düştüm yollara...Şanslıydık hava çok güzeldi.İşlerimiz bitince hemen incirliğimize gittik, doya doya papatya, lale topladım...Tadını çıkardım. Ne yazık ki fotoğraf makinamı almamışım hiiiç resim çekemedim.




Peki sizce Söke'ye gidince ilk uğradığım yerlerden biri neresiydi?? Tabi ki yüncüler :)) Söke'nin merkezinde Belediye'nin etrafındaki dükkanlarda ufak ufak bir çok yüncü var. Ama annem bu sefer onlar dışında bana bir yeri gösterdi ki inanın içinden çıkmak istemedim. Eşimi zorla sürükledim oraya bir kaç resim çektirdim telefonuyla.Sizlerle de paylaşmak istedim.






Dükkanın sahibi Aylin Hanım yeni doğum yapmış, "dükkan biraz düzensiz" dedi, bence muhteşemdi :))

29 Mart, 2011

Bombay'dan sevgilerle!

Yok ben gitmedim Bombay'a...Geçtiğimiz hafta şehir dışındaydım evet, ama Bombay'a gitmedim :)) Söke'Ye kadar gittik geldik eşimle...Ama durun Söke mevzusunu bir başka yazımda anlatacağım.Şimdi Bombay vakti :)


Bu şirin bebek yeleğinin adı Bombay Love, örmesi çok basit, sonuç pek şirin. Modelin sahibi Rima Aranha, çevirisini en kısa zamanda ekleyeceğim....Şimdilik örmek isteyenler hem Ravelry'i hem de Yarn Days'i ziyaret edebilirler.

17 Mart, 2011

Lumi Lumi Ley!

Bakar mısınız gevşekliğe, ciddi ciddi yazmak varken, sıkılmadan espri de yapıyorum başlık atarken...Şalın adı Lumi, hemen bir yerden yakıştırıverdim bir şeyler... Suvi Heikkilä (modelin tasarımcısı) okusa bu yazımı ne ayıp olur kadına :) 


Neyse ben bu şala geçtiğimiz yaz başladım. Ya bakın bir yazımla size hem gevşek ve espri yapma kabiliyetim olmadığını hem de ne kadar tembel olduğumu kanıtladım...Evet geçen yaz, Temmuz ayında başladım ve Aralık gibi bitirdim.Mart ayında da yayınlıyorum.


Model zor mu? Kesinlikle değil, hem kolay hem de şık bir model. Anlatımına Ravelry'den ulaşabilirsiniz.

16 Mart, 2011

Yapraklı Şal

Bu şalın bir ismi var mı bilmiyorum. Ben Ravelry'de aynısından bir tane buldum ve kendim bir isim vererek ekledim. Zira Ravelry'dekinde sadece örneğin model nosu vardı.Pek yaratıcı bir isim olmadı, şalın üzerinde yapraklar vardı, adı "Yapraklı şal" oldu:)


Bu yazıyı okuyan Ankara'lı örgüseverleri duyar gibiyim..."aaa ben bu şalı görmüştüm", evet görmüşsünüzdür, ya da dikkatinizden kaçmışsa bir daha yün almaya gittiğinizde etrafınıza bir bakın, mutlaka göreceksiniz.
Ben şemalarına ne yazık ki ismini öğrenmeyi akıl etmediğim bir bayandan ulaştım.Örmek isteyen herkes Kocabeyoğlu Pasajın'daki Beyaz Yün'den alabilir şemalarını ve malzemelerini.


Benimkisi biraz büyük oldu, şemayı fazladan bir kez daha tekrar etmişim.Ama sonuç güzel oldu. Kısmetse anneciğime hediye olacak..


12 Mart, 2011

Gail Şalım

Bu şalı öreli o kadar uzun zaman oluyor ki bazen Hanımelim'de soruyorlar nasıl yapılacak diye hatırlayamıyorum...Ördüm uzun zaman bir kenarda gerdirilmeyi bekledi. Gerdirdim bu sefer de fotoğraflanmayı bekledi. Sonunda fotoğrafladım ama beklerken biraz deforme olmuş...


 Bu modelin adı Gail, tabiki Ravelry'den.Biz Hanımeli'mde hep birlikte ördük.Diğer arkadaşların ördükleri de çok güzel oldu. 


10 Mart, 2011

Fıstıklı Şal

Bu şalı Hanımelim'e bir arkadaşımız eklemiş. Çok basit çok cici bir şal.Nasıl yapılır diye düşünürken (bloglarda aramak hiç aklıma gelmedi nedense) tamamen tesadüf eseri bu örneği yapan biriyle tanıştım.
Hanımelim'deki bir çok arkadaşım bilir, son zamanlarda sıkça Kocabeyoğlu pasajındaki yüncüye gidiyorum. Genelde orda ya ben bir şeyler öğreniyorum ya da bir şeyler öğretiyorum. Güzel bir ortam oluyor.Neyse ben bu örnek aklımda ertesi gün gittim yine oraya, orda tığ işi bir örnek vardı, onu öğretiyorum alışverişe gelen bayanlara..Bir ara Fatma hanım diye bir bayanın elinde bir baktım benim bu örnek! Allah dedim ben bunu hemen öğrenirim,meğersem  çok eski, hayli yaygın bir örnekmiş, nerdeyse bilmeyen bir benmişim.Hemen ipimi ve tığımı aldım, örneği orda çıkardım.
Örmek biraz zaman aldı ama sonunda geçen gün bitirdim.Ben sonuçtan çok memnunum.



Daha sonra öğrendim ki bunu bir çok arkadaş bloglarında anlatmış, onların affına sığınarak ben de kendimce resimleyip anlatıyorum ama kendi yapış tarzıma göre...Umarım işinize yarar..



Şalın nasıl örüldüğünü açıklamaya başlamadan önce anlatımımda kullanacağım bir kaç terimin açıklamalarını vermek istiyorum.

5 li fıstık: 5 kez ip toplayarak yapılan fıstık
2 li örümcek: Bir örümcek yapın, hiç bir yere batmadan ucuna bir örümcek daha yapın.

Gelelim nasıl yaptığıma;

7 zincir çekip bir halka yapın. Halkanın içine bir tane 5 li fıstık yapın, araya 3 zincir çekin, bir 5 li fıstık daha yapın, bu fıstıktan sonra bir 2li örümcek yapıp bir 5 li fıstık yapın, 3 zincir çekin, 5li fıstık yapın, 2li örümcek yapın, 5li fıstık yapın, 3 zincir çekin 5 li fıstık yapın. Birinci sıra bu şekilde bitti. Geri dönün









1 zincir çekin, 3zincir boşluğuna bir sık iğne yapın. Aynı yere bir tane 5li fıstık yapın, 3 zincir çekin, aynı boşluğa bir tane daha 5 li fıstık yapın. Bir tane 2li örümcek yapın,bir önceki sıradaki 2 li örümceğin tam ortasına sık iğne ile sabitleyin. tekrar 2li örümcek yapın, sabitlemeden, ortadaki 3 zincir boşluğuna bri 5li fıstık yapın. 3 zincir çekin 5li fıstık yapın. 2 li örümcek yapın, bir önceki sıranın 2li örümceğinin ortasına sık iğne ile sabitleyin, 2li örümcek yapın, sondaki 3 zincir boşluğna 5li fıstık yapın, 3 zincir çekin, 5li fıstık yapın. geri dönün






3. sıra aynen 2. sıra gibi örülecek, bu sırada yapılacak 2li örümcek sayısı her iki tarafta birer tane artmış olacak.


4. sıra: 1 zincir çekin, 3 zincir boşuğuna sık iğne yapın, aynı yere 5li fıstık yapın, 3 zincir çekin 5 li fıstık yapın. Bir tane 2li örümcek yapın, bir önceki sıradaki 2 li örümceğin birincisinin içine bir tane 5li fıstık yapın ama ilmekleri kapatmayın, yandaki örümceğe geçin bir   5li fıstık daha yapın ve tüm ilmekleri birlikte kapatın. 2li örümcek yapıp alt sıranın bir sonraki 2li örümceğinin içine yine 2 tane birleşik 5li fıstık yapın.. Bu şekilde orta ilmeğe kadar devam edin. Orta fıstıkları yapıp diğer tarafa geçin ve sırayı bitirin.







Bu 4 sırayı tekrar ederek istediğiniz boyu elde edinceye kadar örün.

Kenarı için 4. sıradan sonra; çok uzun bir örümcek yapın, örümceğin tepesine bir tane 5li fıstık yapın, 5 li fıstığın tepesine bir 5 li fıstık daha yapın. Son yaptığınız 5 li fısıtğı ilk fıstığın dibine örümceğin tepesine sabitleyin. Yine uzun bir örümcek yapın ve kenar fıstığın 2.cisinin tepesine sabitleyin. Aynı işlemleri tekrar ederek bir önceki sıradaki ilmeklerin tepelerine sabitlenecek şekilde uç motiflerini bitirin (aşağıdaki resme bakarak devam edin).











Pattern in English:

Materials:Any  Lace weight yarn, 3mm crochet hook. But do not hesitate about trying any onther weight yarn, result will be also good. Hook size will differ if you try another weight yarn.

Stitches:

Eps:Extended puff stitch, please visit here for puff stitch explanaiton. For extended puff stitch repeat step 5 and 6 two more times
DEps:Double extended puff stitch, make a Eps but do not crochet step 7 , make another Eps in next space then crochet step 7

Note: Please always work an extra chain for each puff stitch to secure your work, and this chain will not inclueded in the number is given in pattern.

PoSk: A pair of Solomon's knots, you can find here how to crochet a solomon's knot, this one is one chain Solomon's knot , to make a pair , make another one chain knot as described below the page on this tutorial

Directions:

Chain 7 and make a ring with a slip stitch in first chain.

Row 1:*Crochet an Eps in the ring, chain 3 , make another Eps in the ring, make a PoSk, *Repeat
from * to *  one more time, make an Eps, chain 3 , make an Eps.Turn

Row 2: Chain one, slip stitch in the space of chain 3, make an Eps in chain 3 space, chain 3, make Eps in the same space (Eps-chain 3-Eps; this will give you border stitches ),* make a PoSk, single crochet between the stitch of PoSk of first row,make a PoSk, make an Eps in the chain 3 space  chain 3, make an Eps,*Repeat
from * to * to the end of the row of round, turn

Row 3: Work as row 2 , but on this row the number of PoSk will increase one on each side.

Row 4: Chain one, slip stitch in the space of chain 3, (make an Eps in chain 3 space, chain 3, make Eps in the same space,* make a PoSk, make a DEps in the spaces of PoSk of previous row (please follow the pictures above),* repeat from * to * to the center stitch , ) and repeat from ( to ) to the end of row.

Repeat row 1-4 untill the shawl gets as big as you want.

Border:

Make a Solomon's knot but pull the yarn long (actually it is up to you), mine was 2" , make an Eps on the top of this Solomon's knot, make another Eps on the top of the first Eps, slip stitch on top of the Solomon's knot, make another long Solomon's knot, slip stitch on next stitch of last row (please follow last pictures above for the border ).

I hope the directions are clear enough to crochet this shawl, please give feedback, I will be glad to help you....






Sweet Bluebells mi??

Modelin adı "Sweet Bluebells", yani "Tatlı maviçanlar"... Ben örünce mavi çanlarımız kıpkırmızı oldu..

Hani benim bitirmeye çalıştığım bir sepet ipim vardı ya, işte bu ip ordan. Örmesi çok keyfili bir modelle örmesi keyifli bir ip birleşince çok cici bir elbise ortaya çıktı.Gerçi orjinali 12-18 aylık bir bebek içindi ama olsun ben de 0-3 aylık bebeklere göre örmüş oldum...

Modelin orjinali için lütfen Ravelry' i veya Konfettik'i ziyaret ediniz. Ve tabiki Türkçe çevirisi için de Hanımelim'i Mart ayı Birlikte Örelim (KAL) konumuz "Bebek Örgüleri" ve bu modellerimizden sadece birisi...

Sepet Erimedi :(

Aslında bu blogger yasağı tam iyi zamana denk geldi..."Aaaaa ne diyor bu kadın, delirmiş mi ne " dediğiniz duyar gibiyim..Yok yok delirmedim, kendi beceriksizliğimi bu yasağın üzerien atma niyetindeyim sadece. Ben sepeti eritemedim Şubat ayı içersinde :( Blogumla da ilgilenemedim, sadece ne örebilrim diye bol bol nette gezdim, örnek topladım...Ama söz, örüp bitireceğim o sepettekileri ve ördüklerimi de sizlere hediye edeceğim.
Bu sıralar takip etmekten zevk aldığım Hobi Vakti'nin tembelliği bende de var sanırım :)

Ankara'ya kar geldi!

Ankara'ya kar geldi ama tam da bloglaırın kapalı olduğu zaman geldi..Bloguma resimleri koyamadım, sizlerle paylaşamadım diye içim gitti...Hemen ekliyorum kar manzalarını. Resimleri çekebilmek için karda kıyamette attım kendimi sokaklara...

Mutfak penceresinden çektim bu resmi, akşamüstü kar yağıyorken..Bir ara baktım kar durdu, hemen "ben markete gidiyorum" diye attım kendimi dışarıya...

Bu resim apartmandan çıkınca karşıma çıkan manzara, spor merkezi, parkımız ve karşı tepedeki ev de başbakanın evi...
Parkımızın yürüyüş yolu, karda yürüyüş yapanlar vardı, ben piknik yapılan  ve hayvanların bulunduğu kısma geçmedim (minik bir hayvanat bahçemiz vardır).
Bu resimleri çektikten sonra markete uğradım, dönüşteki manzarayı görünce dayanamadım bir tane daha çektim.


Parkın ışıkları açılmış, başbakanın evinin ışıkları çok parladı hepsini net göremiyoruz ama park harika görünüyor...Sağ taraftaki apartman bizim apartman, arada solda görünen beyaz yerde Türkiye'nin en büyük akvaryumu denilen akvaryum..Tam karşımızda da spor merkezinin açık havuzları var..Gece harika bir manzara olacak eşimi razı edebilirsem yine çıkarız belki parka doğru..