İşte bu yüzden yazmıyordum uzun zamandır. Çözemedim bir türlü "misinalı şiş problemini"...Nesini problem yapıyorsun ki diyeceksiniz ; hemen anlatayım.
Benim gibi örgü delisi olanlar bilirler, misinalı şişler aynı normal şişler gibi numara numaradır ve özellikle ithal ürünleri tercih edenler bu numaralar konusunda çok rahattır. Şişi alırsınız, paketinden çıkarırsınız, kullanır, işiniz bitince bir yerlere kaldırırsınız. Sonra ihtiyacınız olduğunda diğer misinalı şişlerin arasından ihtiyacınız olan numarayı bulmak için tek yapacağınız şişin üzerine bakarsınız, evet orada yazar numarası ve alır kullanırsınız.Peki yerli şişlerde durum nedir? Paketi attıysanız vay halinize, zira ne numarası filan yazmaz şişin üzerinde...İş size kalır, mevcut şişlerle karşılaştırırsınız, ya da deneyimlerinize dayanarak kendinizce bulursunuz numarasını...
İşte benim problemim yerli misinalı şişlerle başladı. Evde bir sürü şiş var ve bir çoğunu daha önce kullanmış kendi paketlerine koymak yerine toplu halde bir yere tıkmışım :( Nasıl bulacağım doğru numarayı derken aklıma aylar önce yine böyle bir problem hasıl olduğunda aldığım aparatlar geldi. Bizim yerli mallarımız arasında var mıdır böyle bir aparat bilmiyorum ama saolsun yabancılar düşünmüşler ve bunları yapmışlar...hemen bir göz atın alttaki resimlere...
Bu ürünler bizim pek kullanmadığımız örgüde "Gauge" denilen (Türkçesi, kalibre, ayar, kıstas olarak çevrilebilir) bir şeyi ölçmek için kullanılıyor. Şöyle açıklayayım; bir model öreceksiniz, verilen şiş no'su ve yün ile ilgili şüpheleriniz var, acaba yünüm uygun mu, şiş kalınlığı nasıl diye...Bu noktada hemen modelin açıklamasına bakıyor ve "gauge" yazan yeri buluyorsunuz. Orada size bu modelde kullanacağınız yün için der ki; 22 ilmek X 20 sıra eşittir 10 cm., yani 22 ilmek atıp 20 sıra ördüğünüzde elinizde örgü parçası 10 cm olmalı.
Süper değil mi?? Acaba nasıl yün kullansam, hangi şiş uygun olur derdine son ve modelin orijinal yakın ürünler çıkarma konusunda da harika bir çözüm.
İşte bu ürünler bu 10 cm lik parçayı ölçmeye yarıyor. Cetvel görünümü onun için. Peki ya delikler diyeceksiniz. Onun cevabı da hemen aşağıda.
Şiş numaraları şişin çapı ile ilgilidir. 5mm şiş demek, 5mm çapında bir daireden oluşan şiş demektir. Ürünümüz üzerindeki delikler ise karşısında yazan şiş numaralarına göre ayarlanmış şiş ölçme delikleri. Hemen deneme yapıp numarası belli olmayan şişimi takınca 5 mm (ne yazık ki resmi çekerken hata yapmışım altta kalmış şiş numarası) olduğunu kanıtlamış oldum.
Ve böylece bir problemi daha çözdüm.
Ne gereksiz yazı olmuş ben yine eskisi gibi devam ederim, neymiş bunlar böyle demek yerine, yurt dışında federasyonlar, dernekler oluşturan, bu işi ciddi, kitabına uygun ve uluslararası ortak terimlerle yapan yabancılara biraz kulak verin lütfen....Hala "çakma"terimlerle örmek yerine başkaları bunu nasıl yapıyor diye bir araştırın.
Bu yazım umarım birilerine yardımcı olur...
Görüşmek üzere :)