27 Eylül, 2011

Eylül'ün Oyuncak Ayısı :)

Uzun zamandır amigurumi örenleri gıpta ile takip ediyor sadece "ah keşke ben de örebilem " demekten öte geçemiyordum. Ta ki Eylül bebeğe örebileceklerimi listeleyinceye kadar.
Listeyi tabi her zamanki gibi Ravelry'den hazırladım. Bu ayıcığı görünce hemen listenin en başına attım, ve gözümü karartıp örmeye başladım.

 Bunlar ayıcığımızı oluşturacak

Bunlar kıyafetlerimiz

Açıkcası kolları bedeni örmek kolay ve zevkliydi, kıyafetleri de...Ama sıra dikmeye ve içini doldurmaya gelince işte orada acemiliğim kendini gösterdi :( Zor ve biraz da orjinaline göre başarısız oldu. Ama yine de Eylül bebeğin bir oyuncak ayısı oldu :))



Ve karşınızda Eylül bebeğin oyuncak ayısı :))


Modeli Ravelry'den temin edebilirsiniz. Model Susan Hickson' a ait ve adı  Candy Bear.

22 Eylül, 2011

Eylül Yeleği

Eylül bebişe bir yelek ördüm. Daha önce bir tane örmüş hediye etmiştim, hoş ve kolay bir modeldi, bir tane de bizim olsun dedim, ördüm.

Modelin adı Abagail Sweater , Ravelry'den orjianline ulaşabilirsiniz. Hanımelim'e açıklamasını ekliyorum, örmek isteyenler için.

Ben bu yelekde Bravo Buse yün kullandım, güzel bir yün, bebek örgülerinde tavsiye ederim.Düğmemiz eksik kaldı, örnekde düğme deliği açılmıyor sonradan yapılıyor, sabırsız davrandım onu tamamlamadan yazımı hazırladım :))

20 Eylül, 2011

Elti Eltiye Küstü mü??

"Elti eltiye küstü"  bir örneğin adı bu kadar orjinal olabilir...Bizim Türk hanımların yaratıcılığı bu olsa gerek. Bir çok yerde rastlayacağınız, belki de bir kaç projenizde kullandığınız bir örnek, yapılışı basit, sonucu oldukça hoş.

Ben de bir çok yerde görmüş daha önce yapmak için bir istek göstermemiş, ama arşivimde bulunsun bir ara yaparım diye, kaydetmiştim.Hamileliğin ve yaz sıcaklarının rehavetinden kurtulmak için, kolay ama zevkli bir şeyler yapmak istediğim dönemde Selma Tozan'ın blogunda gördüğüm elti eltiye küstü atkı "zamanı gelmiştir" dememe sebep oldu. Hemen evde bulunan yünlerime el attım ve örmeye başladım. Nerdeyse bir akşamda bitti. Tabi her zamanki gibi resimleme ve yayınlama günleri aldı :))




Ben blogumda anlatımını vermeyeceğim, sevgili Selma Tozan çok güzel anlatmış, sizleri oraya yönlendiriceğim  ki hem elti eltiye küstüye bakın hem de Selma Hanımın diğer emeklerine şöyle bir gözatın...

13 Eylül, 2011

Eylül'ün İlk Örgüsü :))

Tesadüf, tamamen tesadüf! Bebişime  ördüğüm ilk şey Eylül ayı başında bitti, başlık böyle oldu. Tesadüf neresinde diyorsunuz okurken eminim ("ne anlatmaya çalışıyor bu kadın" diye düşünüyorsunuz), tesadüf şurada...Ben minik kızıma Allah izin verirse Eylül ismini (babamızı tamamen saf dışı bırakarak :)) vermeyi istiyorum. Tesadüf burdan kaynaklanıyor (off amma zorladım durumu değil mi??) .

Battaniyeye daha önce başlamıştım, bitireli nerdeyse 1 hafta oluyor ancak reismleyebildim sizler için (hoş yer darlığından hoş da olmadı resimler ama). Örmesi çok zevkli, kolay bir model, pek de şirin oldu!

Battaniye için Anchorun Anatolia'larını kullandım, 3 renk. Yumuşacık oluyor, tavsiye ederim.3 numara tığla ördüm.
Çok basit bir model, toplam 3 sıradan oluşuyor.Hemen anlatıyorum efendim ;
Örneğimiz, 17 +2 zincir üzerine kuruluyor, yapmak isteiğdiniz genişliğe göre, zinciri istediğiniz kadar çekebilirsiniz. Ben battaniye için toplam 8 örnek koydum, yani 17x8+2 zincir çekmiş oldum.

1. sıra: Başlangıçtan 4 zincir sonraya 1 tane 2li trabzan yapın.Sonraki 2 zincire 2 adet 2li trabzan yapıyoruz ama başlarını birlikte doluyoruz (yani birinci 2li trabznaı kapatmadan 2.ye başlıyor 2sini birlikte kapatıyoruz). Ben buna bundna sonra 2si birlikte 2 li trabzan diyeceğim. Aynı şeyi bir kez daha tekrarlıyoruz, sonra 1 zincir çekip sonraki 5 zincirin herbirinin içine fıstık yapıyoruz (lif örerken yaptığımzı gibi, ben 3 kere dolayarak yaptım, siz dolgunluğunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz). her fıstığın arasına 1 zincir çekiyorsunuz. son fıstıktan sonra 1 zincir daha çekip az önceki, 2si birlikte 2li trabzanlarımızdan 6 adet yapıyoruz. Son 2li trabznadan sorna tekrar 1 zincir çekip, fıstıklaır yapıyoruz, ve bu şekilde sıra sonuna kadar devam ediyoruz. sıranın sonu, 5 fıstıktan sorna, 3 tane 2si birlikte 2li trabzanla bitecek, buan dikkat edin.
2. sıra:1 zincir çekin, ve her bir ilmeğin başına sık iğne yaparak ve 1 zincir olan boşluklara sıra sonuna kadar örün.
3 sıra:1. sırayı tekrar edin.

Ben renk sıralamasını şu şekilde yaptım:
3 sıra 1. renk
1 sıra 2. renk
3 sıra 3. renk ve bu şekilde devam ettim.
Renkleri nasıl kullanacağınız sizin hayal gücünüze bağlı...

Battaniye bitikten sonra tüm çevreyi 2 sıra sık iğne geçtim.

Acemice resimeldim yapılışını umarım anlaşılır olur.

07 Eylül, 2011

Dergiden Model Çıkarmak!

Başlığın yanına attığım ünlem işareti aslında biraz kifayetsiz kalıyor. Hayal kırıklığımı, şaşkınlığımı ve çaresizliğimi anlatmak için daha uygun ünlemler vardır mutlaka ...Hemen anlatayım ne demek istediğimi.


Hanımelim'den bir arkadaşımız Nako Örgü Festivali Dergisinden bir hırka başlamış, ilk 10 sırayı örmüş, zira ilk 10 sırası hep düz örülüyor. Sonra modeldeki yaprakları yakaya yerleştirmeye başlamış. Ama gelin görün ki anlatıma göre yerleştirmeye kalkınca ortaya yaprak çıkmıyor, model bir türlü olmuyor. Yardım isteyince ben de hemen denedim, gerçekten oradaki anlatıma göre yaprakları yerleştiremiyorsunuz. Şüpheye düştüm, eğer yapan kişi böyle yaptıysa o yapraklar nasıl yerleşmiş, yok başka türlü yaptıysa neden böyle anlatmış??? Söke söke, deneye deneye doğru yolu buldum, yapraklar yerleşti. Sıra geldi örneğin devamındaki buzlu cam örneğine...



Tabiki o da olmadı, garip bir örnek çıktı. Ben de hemen nete başvurdum, bir çok blogda anlatımını buldum, ve ona göre başka bir yerde denedim örneği, çok güzel, bu da oldu! Ama dergide bir hata daha var, örneğin anlatımı yine hatalı, örnek terse kuruluyor ama anlatan düze kurmuş dolayısıyla asıl örneğin olduğu kısım örgünün arkasında kalıyor, söktüm, yeniden kurdum.



Sonuç şimdilik süper, hırka tam da modelin resmindeki gibi gidiyor. Ama kol kesmelerine gelince başka bir problem çıktı, anlatımda diyorki toplam ilmek sayısı 296 olunca, ama ilmek sayısı 296 olmuyor. 295 te kalıyor, niye mi? çok basit bir matematik kuralı, herkes hak verecektir, artırmalarımız çift sayıda, başlangıç ilmeğimiz tek, matematikte, tek ile çiftin toplamı çift vermez, her zaman tek sayıdır. Neyse onu da çözdüm, nasıl ördüğümü Hanımelim'e yazdım.
Şimdi gelelim bu yazının sebebine. Benim gibi örgüseverler, yabancı dergileri takip edenler ya da bir çok yabancı model açıklamasından yararlananlar bilir, her anlatımdan önce verilen bir çok bilgi vardır, doğru ölçüleri elde etmeniz için. Her bir modelin açıklamasını nerdeyse sıra sıra yaparlar. Model varsa mutlaka şemasını, şeması ile birlikte kullanılacak ilmekleri koyarlar, açıklamasını da yaparlar. Ya bizim Türk dergilerinde??? Bunların hiçbirine rastlayamazsınız.
Takip ettiğim Anchor Butik dergisinin bir çok model açıklamasında özellikle tığ işi örneklerde, "resimdeki örneğe göre yapın" ibaresine rastlarım (ne yazık ki aynı ibareyi Nako'nun ve Alize'nin dergilerinde de görüyorum). Örnekle ilgili ne bir ilmek açıklaması, ne zincir sayıları ne de başka belirleyici bilgi yok.
Nako dergilerinde şema koyuyor modelle ilgili, ama şema anahtarı yok, senin bildiğin varsayılıyor. Alize dergilerinde de aynı varsayım üzerinden veriliyor  modeller. Bu arada en önemli şey "gauge" denilen 10 cmlik örgüye kaç ilmek kaç sırada ulaşacağınızı gösteren başlangıç bilgisi hep atlanıyor, ki birçoğumuz modelin aynısını örsek de sonuç aynı olmuyor.
Daha bir çok eksik var...Bir çok hata. Bence nedeni ören kişi ile dergileri hazırlayan ve anlatımları yazan kişiler arasında fark olması. Anlatımları düzenleyen, yazan kişilerin örgüyü profesyonel anlamda bilmemesi. Dergicilikten anlayan ama örgüden anlamayan kişiler tarafındna hazırlanan dergilerle bizler de el yordamıyla bir şeyler örmeye çalışıyoruz.
Hepimiz biliriz örmek başka ördüğünü anlatmak başkadır. Her örgü ören anlatmasını beceremeyebilir. Dergilerden bir şeyler örmeye çalışanlara kolay gelsin diyorum.

Not: Her anlatım için geçerli değil yukarda yazdıklarım, bazen mucize misali anlatımları süper modellerde oluyor. Bir de takip ettiğim diğer bir dergi (burada sadece yerli basımlardan bahsediyorum, onlar dışında yabancı bir çok dergiyi de takip etmeye çalışıyorum), Kartopu'nun Örgüm dergisi, anlatımlarında oldukça titiz bir dergi, çok model kısa anlatımlar yerien az model, detaylı anlatımları tercih etmişler. Demek ki öyle de olabiliyormuş.

06 Eylül, 2011

Saksıdaki süpriz

Ağustosun son günlerinde sizlerle balkondaki çiçeklerimi paylaşmıştım, bir saksımda da lavantalarım vardı, yeni yeni tomurcukalnıyordu. Bütün bir yaz nerdeyse acaba ne zaman büyüyecekler, çiçekleneckelr diye bekledim.Sonunda dün tomurcuklar çiçeklendi ve süpriizzzz! Tüm yaz lavanta diye beklediklerim aslanağzıymış meğersem :) Tohumların ne tohumu olduğunu unutmuşum, renk renk aslanağızları çiçekleniyor yavaş yavaş.Mutluyum zira aslanağzına hele de böyle bodur olanına bayılırım...Saksıdan güzel bir süpriz çıktı yani