Herkese merhaba, yine uzun aralar vererek yazıyorum. Hayat o kadar hızlı gelişiyor ve Eylül o kadar hareketli ki ben her ikisinin de hızına yetişemiyorum, geride kalıyorum, yorgun düşüyorum. Elimde örgülerim ya koltuğumda uyukluyorum, ya da sürüne sürüne "ama daha örmem gerek :(" diye yatağa gidiyorum. Bitenler için " şu şalı şu gün gerdireyim, şunun anlatımını şu gün hazırlayayım" diye planlar yapıyor, "şu gün" bittip yatağa girdiğimde hiçbirini yapamadığımı farkediyorum. Nasıl böyle oluyor, neden zaman yetmiyor, gün nerde başlıyor ve neden bu kadar çabuk bitiyor inanın çoğu zaman anlamıyorum.Neyse lafı uzatmadan ve Eylül uyanmadan yazımı hazırlayayım yoksa yine gün bitecek ve ben "yazı yazacaktım ben yaaaa! " diye sayıklayarak uykuya dalacağım :)
Bundan bir kaç ay önce Cuma Projeleri yazılarım vardı, her cuma hem blogumda hem de Hanımelim' de bir lif tarif ediyordum. Bir süre önce Sevim Abla (kendisini Hobilerim ve Ben olarak takip edebilirsiniz) ile sıcaklardan sadece ufak tefek şeyler örebildiğimizi, liflere takıldığımızı ve hani şu "lahana lifler" var ya onlardan örüp durduğumuzu konuşmuştuk. Sonra da haydi hep beraber örelim diye bir karar aldık, ben de en kısa zamanda sizlere elimdeki modellerin (zira bu liflerin bir kaç çeşidi var) anlatımını hazırlayayım demiştim. Tüm bunları nerede konuştuk ve nerede karar aldık diye sorarsanız, Hanımelim sitesinin Facebook grup sayfasında. Facebook'a yolunuz düşüyorsa, siz de katılın aramıza.
Neyse ben en kısa zamanı uzattıkça uzattım ve kısmet bugüneymiş, sizlere güzel bir lifin nasıl örüleceğini elimden geldiğince adım adım anlattım. Lifin yapılışı hakkında ne yazık ki elimde bir tarfi yoktu, bakarak ordan burdan bulduğum kısıtlı resimlerle elimden geldiğince ördüm, o yüzden nasıl yapıldığını bilenler, "aaa yanlış anlatmış, bu böyle değil" demesinler, bu benim yorumum, benim yapış tarzım.
Şimdi gelelim yeni lifimize, bir yerde adını 'üç yapraklı lif ' olarak anmışlar, ben de bu life Üç yapraklı Lif diyeceğim. Bu lifi örmek için, 2 renk lif ipine, 8 no tığa ihtiyacınız olacak. Haydi başlayalım:
6 zincir çekin, halka yapın. Bu halkanın içine aralarında 3 er zincir olacak şekilde 6 tane fıstık yapın. Hemen belirtmek istiyorum, bu lifin tabanını örerken her fıstığı 2 kez ip toplayarak yaptım, daha yumuşak oldu, ama biraz tok bir lif istiyorsanız 3 kez ip toplayarak fıstık yapın. 1. sıramız bitti.
2. sıra; her bir fıstığın tepesine alttaki resimdeki gibi önce bir fıstık sonra bir fıstık ilk yaptığımız fıstığın tepesine, kapatmadan, bir fıstık ilk fıstıkla aynı yere olacak şekilde 2 fıstık yapın.Tüm sırayı aralarda 3 zincir çekerek bu şekilde tamamlayın.
3. sıra; alttaki ilk resimdeki gibi tek fıstık yapın alt sıradaki ilk fıstığın tepesine. Sonra sırayla önce ilk yaptığımız fıstığın tepesinden, sonra dibinden sonra da alt sıradaki 2. fıstığın tepesinden ip toplayıp 3 ayrı fıstık yapıyoruz (2. resimdeki gibi). 3nü bir kapatıyoruz.
Sonra en son yaptığımız fıstıkların tepsinden bir fıstık, ve resimde görüldüğü gibi dibinden bir fıstık yapıyoruz. İki fıstığı birlikte kapatıp altıgenimizin ilk köşesini tamamlamış oluyoruz. 3 zincir çekip yandaki köşeye geçiyoruz. Aralarda üç zincir çekerek her köşeyi ilki gibi yapıp tüm sırayı tamamlıyoruz.
Bu şekilde toplam 9 sıra örüyoruz (benim ipim yetmeyecek gibiydi 9 sırada bitirdim, ama siz isterseniz 11 sıra yapabilirsiniz).
Altıgenimiz tamamlanmış oluyor, şimdi sıra 3lü yapraklarımızı yapmaya geldi.
Ben daha rahat resimleyebilmek için en son sıradan başladım yapmaya, ama siz ilk sıradan, göbekten başlayabilirsiniz yapmaya. 2 rengimizle yapacağız ilk yapraklarımızı, bunun için, altıgenin köşelerinin herhangi birinden 3 zincirden hemen sonraki ilk fıstığın tepesinden başlayın. Ben resimlerken ilk yaprağımı değil daha net olsun diye 3. yaprağımı resimledim. Bir fıstık yapın, burada biraz dolgun görünsün diye 3 defa ip toplayarak veya 4 defa yaın fıstıklarınızı, ben 3 defa topladım ip.
Bir fıstık yapıyoruz, fıstığın tepesine arka arkaya 2 örümcek yapıyoruz.Bu örümcekleri fıstığımızın tepesine sabitliyoruz. Tekrar arka arkaya 2 örümcek yapıyoruz. Bunu da fıstığımızın tepesine sabitliyoruz. Bir kez daha arka arkaya 2 örümcek yapıp bunu da fıstığın tepesine sabitliyoruz. İşte o üç yaprağımız böylece oluşuyor.
Sonra bir örümcek yapıp, resimde gördüğünüz gibi bir sonraki fıstığın tepesine sık iğne ile sabitliyoruz.
Bir örümcek daha yapın ve bir sonraki fıstığın tepesine bir tane fıstık yapın. Bu yeni yaprağımızı yapacağımız fıstık oluyor.
Bir önceki 3 yapraklı fıstık gibi bir fıstık daha yapıyoruz. Tüm adımları tekrar edip sıra sonuna kadar yapraklı fıstıklarımızı yapmaya devam ediyoruz. Alttaki resim gibi bir sonuç elde edeceksiniz sıranın sonunda.
Şimdi bir alt sıraya geçiyoruz. Bu sefer ana rengimizi bağlıyoruz (bende beyaz). Beyaz pek net görünmez diye size bu sırada resimleme yapmadım, maviye geçince daha net görürsünüz fıstıkları nereye yapacağımızı diye bir sonraki sırada resimleme yaptım.
Beyaz bitince lifim bu şekilde oldu:
Ve 3. sıra tekrar maviye geçtim, alttaki reismlerde size fıstıkları ve örümcekleri nereye yapacağınızı göstermeye çalıştım, umarım anlaşılır olmuştur.
Bu şekilde her sırada renk değiştirerek lifimizi örmeye devam ediyorsunuz. Veeee sonuç:
Ben pek beğendim bu lifi, en kısa zamada rengarenk bir tane örmek istiyorum, her sırada bir başka renk olacak şekilde....
Umarım anlaşılır bir şekilde anlatmışımdır. Örecek herkese kolay gelsin :)
Güzel blog. Kolay gelsin.. Benim bloğuma da beklerim.
YanıtlaSilHer geceye bir sabah veren, elbette her sabaha bir umut verir.Her dile dua etme kabiliyeti veren de elbette o duayı kabul etme iradesi gösterir.Rabbim dilinizi duasız, dualrınızı cevapsız bırakmasın.Dualarımız kabul gecemiz mübarek olsun
YanıtlaSilharika bir dönüş olmuş sercancım bayıldım yapmayı çok istediğim bir lifdi en kısa sürede denemeliyim
YanıtlaSil