06 Eylül, 2013

Cuma Projesi-17/ Bol fıstıklı Lif :)

Bu lifi tanımlayacak başka isim bulamadım; "bol fıstıklı lif" , anlatınca hak vereceksiniz, bol bol fıstık yapıyoruz bu lifi örerken.

Bu lif için ben 2 renk kullandım, tığ no:1, 1.90mm .
Önce beyaz iple 8 zincir çekin ve bir halka yapın.
Halkanın içine sık iğne, 2 zincir, 4 tane 2li trabzan, 2 zincir , sık iğne yapın. Bu ilk yaprağınızı oluşturacak, bu şekilde 4 yaprak daha yapın.
Beyaz iple devam ediyoruz. 4 zincir çekin, ilk sırada yaptığınız yaprakların arkasından tam arasına batın, 4 zincir çekin yine arkadan sonraki 2 yaprak arasına batın, bu şekilde 4 tane boşluk oluşturacaksınız, çiçek yaprağı yapacakmış gibi.

Sonraki sırada bu boşluklara 6 şar tane 2li trabzan yapacaksınız. aralarda zincir çekmeden.
Beyaz ipi koparın, lila rengi ipe geçin, herhangi bir trabzanın tepesine sık iğne ile ipinizi bağlayın, 4 zincir çekin sonraki trabzanın tepesine 4 kez dolayarak bir fıstık yapın, fıstığı kapatmadan yandaki trabzanın tepesine geçin ve yine 4 kez dolayarak bir fıstık yapın. 2 fıstığı birlikte kapatın, 4 zincir çekin, sonraki trabzanın tepesine sık iğne yapın. "4 zincir çekin sonraki trabzanın tepesine yine bir fıstık, kapatmadan yandaki trabzanın tepesine bir fıstık, birlikt ekapatın, 4 zincir , sonrkai trabzanın tepesine sık iğne" , bu şekilde sıra sonuna kadar devam edin, toplam tomurcuğunuz olacak. 
Bu sıra bittiğinde elinizdkei motif aşağıdaki resimdeki gibi olacak.
 



Şimdi tekrar beyaz renge geçiyoruz. Beyaz iple herhangi bir fısıtğın tepeisne sık iğne yapıyoruz. 7 zincir çekip sonraki fıstığın tepesine sık iğne yapıyoruz. Bu şekilde sıra sonuan kadar devam ediyoruz.




Sonraki sırada aralarda hiç zincir çekmeden her zincir boşluğuna 9ar tane 2li trabzan  (toplam 72 tane 2li trabzan) yapıyoruz.




Şimdi geldik tabanı örmeye, daha önce anlattığım gibi;
1.sıra (tabanımızın 2. sırası oluyor); 5 tek 2li trabzan (yani alt sıradaki her trabzanın tepesine birer tane 2li trabzan), 6 trabzanın tepesine 2 tane 2li trabzan olacka şekilde sıra sonuna kadar devam ediyoruz.
2. sırada; 6 tek 2 li trabzan, 7 ye 2 tane 2li trabzan
3. sıra; 7 tek 2 li trabzan, 8 ye 2 tane 2li trabzan 
4. sıra;  8 tek 2 li trabzan, 9 ye 2 tane 2li trabzan 

Bu mantıkla tabanı istediğiniz kadar büyütebilrisiniz.




Tabanımız da bitti. Şimdi sıra örümceklerde.Bir sıra 2li örümcek örüyoruz. Bir örümcek yapıyoruz, sabitlemeden bir tane daha yapıp 4. trabzanın tepesine sabitliyoruz. Sırayı bu şekilde bitiriyoruz.




Şimdi fıstıklarda sıra; Alttaki örümceklerden herhangi birinin tepesine 4 kez dolayarak bir fıstık yapıyoruz, fıstığın tepesine 3 zincir çekip, batıyoruz, 3 zincir çekip tekrar batıyoruz, 3 zincir çekip tekrar batıyoruz. bir örümcek yapıyoruz, fıstığın dibine batıyoruz. Bir örümcek yapıp, yandaki 2li örümceğin tepesine batıyoruz, bir örümcek yapıyoruz, ve buraya yine 4 dolamalı fıstık yapıyoruz. yine tepeisne pırtık yapıyoruz, yine örümcek yapıp dibine batıyoruz . Bu şekilde sıra sonuna kadar fıstık yapmaya devam ediyoruz.








İlk sıramız bitmiş oluyor, daha sonra tabanın bir alt sırasına geçip yine önce örümcekleri yapıyoruz, sonra da fıstıkları. Bu şekilde topalm 5 sıra fıstıklarla dolanıyoruz tabanı. Her sırada renk değiştirirseniz harika oluyor, ben 2 renkli yaptım. Benim lifim aşağıdaki gibi oldu, biraz küçük, büyük lif seviyorsanız tabanın sayısını artırın yeter.



Share:

7 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok şirin olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir lif.Ellerinize sağlık.Bu lif işini ben beceremedim bi türlü.Bu arada sizi uzun zamandır takip ediyorum.Ama yeni blog açtım ve artık yorumda bırakabiliyorum.Yaptığınız çiçeklerden pek çok işimde faydalandım.Fırsat bulmuşken teşekkür edeyim.
    HOŞÇAKALIN...

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı cumalar. Sevgili arkadaşım, sen beni hep kışkırtıyorsun. Buna da bayıldım. Hemmmen deniyorum. Yazını iple çekeceğim her cuma. :))) Bunu da paylaşmak isterim izninle. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık sercan lif arşivine yeni ve cici bir lif daha ekledin gülerek kullan canım

    YanıtlaSil
  5. resim defterim çok teşekkürler
    ihlinaz blogunuz hayırlı olsun, ben de sizi ziyaret ettim, ellerinize sağlık güzel bir blog olmuş

    ufukcum tabiki paylaşabilirsin, bu arada elimde model azladı sanırım yakınd alifler bitecek ve başka şeyler yeralacak cuma projelerinde

    mavilalecim senin elind ebu lif çok daha güzle olacaktır eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç önemli değil Sercan'cığım. Bize kattığın bu güzellikler bile yeter. Eminim yine çok güzel başka şeyler paylaşacaksın. Kolay gelsin arkadaşım.

      Sil
  6. bayıldım..yaşıtız ve profilinde anlattığın kadarıyla fazlaca benzeşiyoruz :) seni takibe aldım..ben de bloguma beklerim :) mrlgrck74.blogspot.com

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayan ziyaretçiler yorum bırakmak için lütfen Adı/Url seçeneğini seçiniz