28 Temmuz, 2012

Sepet Örgüsü Battaniye/Basket Weave Blanket

Çok severek takip ettiğim bir blog arkadaşım var; sevgili Neslihan nam-ı diğer Alonenes. Tesadüfen rastladım bloguna, doğumdan sonra başlattığı bir etkinliğe katıldım ve bu etkinlik sayesinde kendisini biraz daha tanıma fırsatı elde ettim. Etkinliğimiz hala devam ediyor, bir ara size onunla ilgili bir şeyler de yazmayı düşünüyorum.

Ramazan başındna beri Neslihan, her gün bir post giriyor bloguna, ben de takip ediyorum. Geçen yazısı ile ilgili yorumlaşırken beraber battaniye örme fikri çıktı ortaya. Mail aracılığı ile modele karar verdik ve ben dün gece örmeye başladım. Neslihan örgüyü netteki kaynaklardan öğreniyor, bu yüzden modelin nasıl örüleceğini anlatmadan önce kendisine ve bu modeli örmek isteyenlere bir kaç temel bilgi vermek istiyorum. 



Modelimizin adı "Basket Weave Baby Blanket", kolay ve hoş bir örnek.

Modelde kullanacağımız bazı ilmek çeşitleri var.Şu şekilde:

İkili Trabzan : Tığa bir defa ip doluyoruz, alt sıradaki ilmeğin tepesine batıp tekrar ip doluyoruz, tığın üzerinde 3 dolama olacak sonra tığa tekrar ip dolayarak önce ilk ikisinden sonra kalanlardan çıkıyoruz.
Yarım ikili trabzan : İkili trabzan gibi örüyoruz tek farkı, tek seferde çıkıyoruz tüm ilmeklerden.
FPdc  ve BPdc: bu iki ilmeği size bir video ile açıklamak istiyorum. Lütfen buraya tıklayın. Boyutlu şal örenlerin bildiği ilmekler bunlar. Videoda ilk anlatılan FPdc, ikinci anlatılan ise BPdc.

Modelin orijinali için 5 mm tığ kullanılmış, kenarlarla beraber battaniyenin eni 1metreyi bulmuş.Ben 3,5 mm tığ kullandım, 164 zincir çektim.Size orijinalinden anlatacağım modeli.
 
Ve battaniyemizin modeli:
156 zincir çekerek başlıyoruz.
1. sıra: tığdan 4 zincir öteye bir ikili trabzan yapın. Sıra sonuna kadar ikili trabzan yaparka sırayı tamamlayın. 2 zincir çekip dönün.
2. ve 3. sıralar: ilk ilmeği atlayın, sonrakine bir tane yarım ikili trabzan yapın, *3 tane FPdc,3 tane  BPdc* , işaretin arasını sonda 2 ilmek kalıncaya kadar tekrar edin, 2 tane yarım ikili trabzan yapın, 2 zincir çekin ve dönün
4. ve 5. sıralar:  ilk ilmeği atlayın, sonrakine bir tane yarım ikili trabzan yapın, *3 tane BPdc,  3 tane FPdc* işaretin arasını sonda 2 ilmek kalıncaya kadar tekrar edin, 2 tane yarım ikili trabzan yapın, 2 zincir çekin ve dönün .
Bu 4 sırayı battaniye isteidğiniz boya gelinceye kadar tekrar edin. Battaniyeyi ya 3. sıra ile ya da 5 sıra ile bitirin ama sonda 2 zincir çekmeyin.

Kenarını size battaniyemiz bittiğinde anlatacağım...Ben başladım örmeye, Neslihan da başlar en kısa zamanda, beni de onu da takip edin :))

Me and my blog friend Neslihan have decided to crochet a blanket together. We looked for some patterns and we agreed this lovely pattern which we found on Ravelry; Basket Weave Baby Blanket.

I translated the pattern in Turkish but no need to write all pattern in English here, because there is a clear definition of it here on Craft Passion.  

 

Share:

7 yorum:

  1. canım açıklama şahane beni de tanıtmışsın ayrıca mutlu oldum:))birkaç güne başlayacağım harikasın

    YanıtlaSil
  2. emeklerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. denemek istiyorum ben de bir an önce:)) bakalım başarabilecekmiyim:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. ben başladım bileeeeeeeeeeee (sumelif)

    YanıtlaSil
  5. ben de başladım:))kolaymış canım anlatımınla hemen yapyım...

    YanıtlaSil
  6. kolay gelsin başlayanlara. çok güzel bir model.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, ben de bu battaniyeyi örmeye başladım. Örmesi çok zevkli ve kolay bir modelmiş. Ördüğünüz battaniyenin bitmiş halinin fotoğrafı var mı acaba?
    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayan ziyaretçiler yorum bırakmak için lütfen Adı/Url seçeneğini seçiniz